Citat:
mrkii: pozdrav,
procureo mi je bojler i voda se skuplja u onoj plastici koju kad skinete vide se zice koje vode do grejaca. ta zastitna plastika ima rupicu kroz koju ta voda kaplje. dnevno istekne oko 200ml vode(1 jogurtska casa).
Ima velike sanse da ti je otisla samo flanseta (metal elipsastog oblika koji frzi grejac i cev za termostat). Kada se ta flaseta nagrize popusti dihtung koji se nalazi izmedju flansete i kazana i tu krene da curka voda. Inace, taj komplet (flanseta, glavni dihtung i tri mala dihtunga) se bez problema nalaze u bilo kojoj radnji koja drzi opremu za vodovod i grejanje itd...
E, sad, sama zamena nije problematicna pogotovo ako ti neko prvi put pokaze...(ala sam pametan...)
1. Iskljuciti bojler ! (ako znas koji je osigurac za njega, iskljuci ga na osiguracu )
2. Ispustiti svu vodu iz bojlera. Ovo moze da bude tricky ako ne znas kako bojler radi. Evo kako ja to radim kod sebe (Gorenje TIKI bojler od 80l). Zatvori se dovod hladne vode u bojler. Skines tu plastiku gde ti se skuplja voda. Ako ne mozes da zapamtis, zapisi gde je isla koja zica (sada je doba dig. foto-aparata mozes i slikati situaciju) i skini zice sa grejaca. Pored grejaca ima i jedna cev gde su ugurane sonde od termostata, obicno je zatvorena parcetom gume. Ukloni gumu i izvadi (pazljivo) obe sonde. Podrazumevam da ti je bojler nad kadom ili da imas nesto u cega ces istociti 80l vode (razmisli kada ces sve ovo da radis, voda ne mora da bude vruca da se ne ispeces). Sada lepo odvrni tu cev gde su ti stajale sonde i izvuci je napolje. Kao sto vidis voda je krenula, otvori bilo koju slavnu za toplu vodu da vazduh udje sa gornje strane u bojler i da se brze isprazni voda. Posto ova rupa nije velika potrebno je 5-10min. da se bojler isprazni.
3. Otpustas maticu koja drzi flansetu i skidas taj komad metala koji sluzi da se flanseta zategne.
4. Malko gurnes flansetu prema gore i onda je zakrenes tako da je mozes izvuci napolje sa grejacem.
5. Skines grejac i prebacis ga na novu flansetu. Ona tri mala dihtunga su za grejac i cev termostata. Video si kada si skidao gde su sve bili dihtunzi. Stavljas i onaj veliki dihtung oko flansete.
7. Kada si vec otvorio bojler, proveri da nemas kamenca na dnu i ako ga imas ocisti ga.
6. Sve vracas obrnutim redosledom.
Ovaj postupak koji sam opisao je primenljiv i kod zamene grejaca jer se skoro sve isto radi, ne menja se flanseta vec novi grejac ali postupak je potpuno isti.
...It's nothing very special...
Try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations.
Monty Python's The Meaning of Life