Problem ces ublaziti ali ne znam da li i resiti jer ce ivice plafona gubiti toplotu preko zidova i ispod ivice krova na onom delu gde lezi venac i koji neces moci tako lako da izolujes spolja. Zamisli poprecni presek te gradjevine i imajuci u vidu da beton nekoliko puta bolje vodi toplotu od cigle i blokova zakljuci na kojim mestima moze doci do problema. Izolacija plafona je svakako dobra stvar jer se tu gubi koliko i kroz zidove ali posle svega ti predlazem da kriticna mesta dodatno izolujes malterom koji se pravi od perlita (nesto nalik izmrvljenom stiroporu) i da razmislis o ventilaciji koja osim vlage otklanja i grinje, prasinu i ostalo. Ovo sa perlitom mozes i odmah, ne moras cekati prolece prilicno je bezbolno. Znaci uz ivicu par cm pa polako svedes ka sredini da se ne vidi kosina i kad se osusi okrecis.
Citat:
Java Beograd: (Pantića ništa nisam razumeo, ša je 'teo da kaže ...)
Sta lebati nisi razumeo? Oko spoljasnje i unutrasnje izolacije? Zamisli zid izolovan sa jedne strane. Njegova provodljivost je ista i sa jedne i sa druge strane nebitno gde se nalazi soba a gde spoljasnji prostor. Ali ako je neizolovana strana zida unutra da bi u prostoriji podigao temperaturu potrebno je zagrejati celokupnu masu zida.
Ta energija nije izgubljena bar ne dok ne prodje kroz izolaciju. Odrzavace temperaturu u prostoriji i kada prestane grejanje.
E ako ja u odredjenoj prostoriji provodim 8 sati dnevno veci deo tog vremena ce biti potrosen na postizanje odgovarajuce temperature i grejanje zida. Nije mi od pomoci sto ce u prostoriji biti toplo i kad ja vise nisam tu. Do sledeceg jutra akumulirana toplota ce biti izgubljena. Unutrasnja izolacija omogucava brze zagrevanje ali i brze hladjenje dakle manje gubitke ako se prostorija ne greje stalno.
A za ventilaciju pogledaj na forumu mislim da ima lepih objasnjenja, poenta je da vazduh koji se izbacuje iz prostorije podgreva onaj koji ulazi unutra.
[Ovu poruku je menjao pantic68 dana 02.02.2009. u 21:08 GMT+1]