Citat:
U startu sam planirao da idem direktno na rogove sa plocama, ali s' obzirom da nisu bas u ravni ipak mislim da je bolje da idem sa podkonstrukcijom.
Svakako moraš da postaviš "ravnajuću" podkonstrukciju,ali ona ne mora obavezno da bude metalna.Na to sam mislio.
Ionako ti je osnova greda,rog,dakle drvo,materijal koji nije baš apsolutno stabilan u smislu reagovanja na promenu vlažnosti vazduha.
Metalna podkonstrukcija neće baš mnogo ili uopšte eliminisati "rad" rogova.
Horizontalnim postavljanjem letava,sa podmetanjem u cilju nivelacije,a nikako usecanjem rogova,dobićeš sasvim solidnu osnovu za gips-ploče.
U zavisnosti od širine ploče i letve postavljaš na 60 ili 62,5 cm.
Svakako ti preporučujem da letve ne pričvršćuješ ekserima,već odgovarajućim krstacima(šrafovima za drvo).Računaj da u rogove uđu bar 3-4 cm.
Citat:
Samo da li kalkane treba prvo izmalterisati ili ici rigips pa onda preko lamperiju. Ili jednostavno samo na izd ide drvena konstrukcija i "ukucati" lamperiju?
Prvo si postavio pitanje,a onda i sam odgovorio,tako da ja tu više nemam šta da dodam.
Citat:
jednostavno samo na izd ide drvena konstrukcija i "ukucati" lamperiju
Citat:
Da se vratim na nosece stubove. Oni su sada 8x8 cm ili 10x10 (nisam siguran). Kako da na njih pricvrstim konstrukciju na koju cu ici lamperiju? Zelim da dobijem na masivnosti stuba, npr. da bude 20 x 20 ili bar 15 x 15, a i noseci stubovi su poprilicno krivi (malo uvrnuti i nisu kocka, vec ima fali po neka ivica i slicno).
Uz malo majstorskog umeća i mašte stubove možeš da "umasiviš" koliko hoćeš,teško je ovako dati "recept" kako to uraditi.
Jednostavno,moraš malo da se igraš sa letvama,daskama štaflama,ekserima,šrafovima,i dobićeš,šta god da uradiš,željenu osnovu za lamperiju.
Znaš kako,to će u svakom slučaju biti lepa improvizacija,a za IMPROVIZACIJE još niko nije napisao note...
Radio sam nešto slično u jednom stanu oko stuba,koji je gazdarica stalno proklinjala,jer joj je bio "nacrtan" NA SRED MALOG KUHINJSKOG PROSTORA!
Kada sam ga završio,nije mogla pogled da skine sa stuba i non stop je cvrkutala oko njega te ovo će te ono će i kako je baš dobro što je na sred...
Kažem ti,samo pusti mašti na volju...
Citat:
Sta je resenje za pod, a da ne bude ravnajuci sloj? Preko tog neceg cu ici linoleum, tj. onaj topli pod, topling kako ga ko vec zove....
Ne znam šta je rešenje,ali predlog svakako,IVERICA 19 mm ili sl.učvrćena tiplovima i šrafovima za podlogu da "ne diše".
Toliko....
Pozdrav