Ne bih ja baš tako olako batalio te rebraste sifone...
Evo zašto.
Prvo,oni se ne moraju skidati,otvarati,demontirati ili šta ti ja znam šta već,da bi se čistili,nego se jednostavno pusti vrela voda u sudoperu i onda se donji deo tog sifona rukom podigne do nivoa odvoda u zidu i tako malo promućka da bi se nakupljeni talog i masnoće odvojili od zidova i uspešno eliminisali u kanalizaciju.
Ako se taj postupak odradi jednom-dvaput mesečno,nema šanse da da se nakupi taloga koji bi mogao rezultirati smradom.
Drugo,pokušaj da naučiš ukućane da
talog od kafe nikako ne prosipaju u sudoperu,već u WC šolju.U najvećem broju slučajeva taj talog je osnovni uzrok začepljenja i smrada iz kanalizacionih otvora.
Postupak za usađivanje te navike ukućanima je veoma jednostavan,prvom prilikom kada budeš čistio sifon,čisti ga skidanjem,otvaranjem,ispiranjem taloga tu u kuhinji i
obavezno ih pozovi da ti kao nešto tu pomažu,drže,brišu krpom itd.Usput sajlu kojom (fol) čistiš zidnu kanalizaciju,daj im je onako umazanu i smrdljivu u ruke i sve vreme bogoradi i psuj
taj prokleti talog od kafe!
Najčešće "usađivanje navike" uspe iz prve,a ako ne,"postupak" ponoviti!
Treće,a možda i najvažnije,je da ti je,kao i mnogima koji koriste takav sifon,
rebrasta cev p r e d u g a č k a!
Donja tačka 'U' luka ne bi trebalo da je niža od otvora u zidu više od desetak centimetara,što je apsolutno dovoljno za formiranje vodenog čepa!
Malo ko od "majstora" obraća pažnju na taj veoma bitan detalj,dovoljno je samo uporediti to sa merom klasičnog sifona,ali iluzorno je i očekivati tako nešto,pogotovu od novopečenih.
Takođe nije loše povremeno,makar jednom mesečno,sipati u sudoperu nekog sredstva tipa "cevtok" ili slično i to najbolje u večernjim satima da sredstvo izreaguje sa nataloženim masnoćama u sifonu.