A ova testera koju sam ja spomenuo ima regulaciju brzine od 0 do ovih ~60 metara/sek i sad ako se uzme da je to brzina neopterecene testere, onda nikada nisi siguran u kom si podrucju. Jos sam gledao na sajtu na kome sam video ovu i ima ih "mali milion" sa vrlo velikim dijapazonom brojeva obrtaja i precnika testera. A pogledajte sad ovo:
- Napon: 230 V - 50 Hz - Snaga: 1600 W - Izlazna snaga: 850 W - Zaključavanje osovine testere - Jasno vidljiva vodjica za sečenje - Automatsko zaustavljanje prilikom preopterećenja - Brzo zaustavljanje sečiva prilikom isključivanja mašine - Podešavanje ugla sečenja - Elektronski blagi start - Karbidne tanke testerice - Obrtni moment: 11 Nm - Max. dubina reza pod uglom od 90 stepeni: 68 mm - Max. dubina reza pod uglom od 45 stepeni: 48 mm - Dubina podesiva: 0 - 68 mm - Prečnik rezne ploče: 190 mm - Brzina rezne ploče bez opterećenja: 2000 - 4200 / min -
Brzina sečenja pri optimalnom opterećenju: 42 m/s - Težina: 5.6 Kg
Citat:
gari021: Podaci iz starog SAM-a:
preporucena brzina rezanja 60-70m/s , a kriticna (opasna) 50-55m/s. Broj obrtaja opterecene testere je 2-6% manji od neopterecene. Za proracun se uzima 4%.
Kolega, verujem ja tebi na rec i verujem da to zaista pise u SAM-u ali isto tako verujem da su stvari napredovale i da mozda ima jos nesto sto SAM nije uzeo u obzir. Drugacije ne znam da sebi objasnim ovolike razlike u brojevima obrtaja i precnika listova kao kod testera koje sam gledao na tom sajtu. Naravno, za vecu testeru ide manji broj obrtaja za istu brzinu rezanja, to mi je jasno, ali evo ovi ovde proglasavaju brzinu od 42 m/s kao optimalnu. MORAM NAPOMENUTI DA SAM SE SREO SA GRESKAMA U OPISIMA MASINA NA TOM SAJTU I TO NE NJIHOVOM KRIVICOM - u prospektu proizvodjaca cesto pisu nebuloze - da je masina dva puta teza nego sto zaista jeste (kupio, proverio!) i slicno.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!