Evo par slika sa konkretnim problemom vezanim za nekvalitet peleta.
Zmajdinov odgovor.
Ne kaže se džabe da jedna slika vredi hiljadu reči. Dakle, tačno je onako kako sam mislio da jeste: pelet koji ste kupili je mešavina suve i vlažne ćamovine*) i pšenične slame. Od čamovine je miris, a od pšenične slame ona sjajna glazura na svakom komadu peleta. Ona zgura su tzv. “topljivi silikati”, a njih ima i u pšenici i u kori crnogorice. Taj pelet nije dobar za vaš kotao, jer njegova elektronika određuje brzinu ventilatora prema temperaturi plamena, tačnije “nišani” 1020 stepeni Celzijusovih, što je temperatura sagorevanja drveta, dok ti “topljivi silikati” počinju da omekšavaju na recimo 850, a da se tope na recimo 950 stepeni. Sve u svemu, više ga nemojte kupovati, mada je, pretpostavljam jeftiniji od onog samo drvenog. Probajte sa umešavanjem, pa da vidimo šta će biti.
Primetili ste na zidovima kotla naslage katrana, zar ne? Zbog tih naslaga insistiram na temperturi od 75 stepeni mada, rekoh, može i 72, ali nikako manje. To je otud što je temperatura vode u kotlu ispod 72 stepena, a to je gornja granica orošavanja. Zbog čega proizvođač preporučuje 60 stepeni može samo da se nagađa. Počinjem da sumnjam u njihovo znanje, kako god da to zvuči.
Ne bi bilo zgoreg da ovo okačite i na forum, valjaće i drugima.
[Ovu poruku je menjao Karabajaem dana 13.03.2013. u 23:01 GMT+1]