Polazeći od toga da nema glupih pitanja
Pitanje br.1: Ljudi, koja je taktika rada sa mešnim ventilom?
Ja sam isprobao dve, po meni logične svaka za sebe:
1) M.ventil otvoren najpre samo 1/4, a posle otvoren 1/3 do 1/2.
Logika: brže dizanje temperature kotla.
Rezultat: temperatura se zaista brže diže, ali se radijatori sporije zagrevaju. Treba im, maltene, preko sat do sat i po da se zagreju na potrebnih 40-ak stepeni
2) M.ventil otvoren 1/2, a potom otvoren na 1/4.
Logika: brže dizanje temperature u sistemu. Ovo "brže" shvatiti u smislu da se za kraće vreme dostigne željena temperatura u radijatorima
Rezultat: za nekih sat vremena polazna voda bude 40*C
Napomene:
- pumpa je podešena na 30*C (+ 5*C histereze).
- gorionik podešen da radi na 15kw, a potom kada se postignu željene temperature u vodovima, na 12kw
Meni trenutno više "pije vodu" druga taktika. Zašto? Zato što je vode u radijatorskom krugu znatno više i bitnije mi je da se ona zagreje. Nakon što ona dostigne bar 40*C, zatvaranjem m.ventila na 1/4 pri 15kw u kratkom roku se temperatura kotla podigne na preko 55-60*C.
Tj. drugom taktikom se pre postignu željene temperature u oba voda
Pitanje br.2: Kada bude opasnije zahladnelo - da li je bolje da, u intervalima pauze u radu, gorionik ostavim u režimu održavanja vatre ili u režimu pripravnosti?
Drugim rečima, šta više košta u smislu potrošnje peleta: npr 3h održavanja vatre ili jedno paljenje od nule?
@Taneb daj, molim te i ti info, pošto ima nas više koji koristimo tvoj gorionik.
p.s. update podataka o potrošnji: ubačeno 4 džaka od prošli put uz možda preostalog peleta 5-10kg. Izguralo 26 sati rada (opet preostalo 5-10kg peleta) i 11 pojedinačnih paljenja "od nule" i to 2x3h + 4x2.5h + 5x2h. Snaga uglavnom 15kw (2/3) i 12 kw (1/3)
[Ovu poruku je menjao djunis82 dana 08.11.2013. u 13:49 GMT+1]