Procitano svih 400 stranica. Ne odjednom, nego natenane. Pratim temu unazad 4 godine. Doslo je vreme da se uclanim i da budem konkretan i zatrazim pomoc, a kasnije, nadam se, iskustvom i pomognem nekom. Kad je tema zapoceta, procureo je prethodni kotao, a stavljen Termomontov TKU-3 25KW. Kotlarnica je u sklopu kuce, i prerasta u sobu koja ce biti kombinacija svega i svacega. Doneta je odluka da se kupi kotao na pelet koji svu toplotu predaje radijatorima, da nije glomazan i da se lepo uklopi u prostor, nesto u fazonu frizidera ili vertikalnog zamrzivaca. Od kako koristimo grejanje pomocu kotla, greskom "majstora" smo za 16 godina promenili tri kotla, od toga dva upropastili, upropastili dimnjak, kotlarnicu i delom sobu pored kotlarnice. Grejani prostor je 107m2, prizemna kuca, zidana ciglom. Sa preradom kotlarnice bice ukupno 120m2. Kotlarnica i prostorija pored nisu izolovane spolja, ali odozgo jesu. Ukupno 29m2 neizolovanog prostora, sa tendencijom izolacije ove ili sledece godine. Ostatak kuce: izolacija spolja 5cm stiropora, iznutra su izolovani spoljni zidovi 3cm stiropora, i plafoni od 3 do 5 cm stiropora sa unutrasnje strane. Stolarija pvc, Rehau, kvalitetna. Da se vratim na izbor kotla, uz malu retrospektivu prethodnih kotlova kao jos jedna opomena svima koji hoce da ugrade kotao. Godina 1999, prvi kotao Megal 32KW, po konstrukciji slican Termomontovom TKU-3. Radio na nizoj temperaturi, jednom prokuvao, potrosnja poveca, sem toga nikakvih problema i procureo 2005. Drugi kotao Termomont TZK-34. E, tu sad pocinje pakao. Greje, ali iz njega curi kondezat na sve strane. Curi iz dimnjaka. Na sve strane garavilo i crnilo odvratnog mirisa. U prelaznom periodu sam znao kofu od 10 litara tog smrada da izbacim za nepuna dva dana. Koga god pitam, svi se prave pametni, a resenja nema. Potrosnja nenormalna, a u kuci prevruce da bih smanjio kondezaciju ili normalna temperatura, a iz kotla kaplje kao iz tabarke za rakiju kad se pece. 2009 dodjem do delimicnog resenja koje mi nije pomoglo, a kako i zasto, evo odgovora. Nadjem majstora koji ponudi resenje u vidu trokrakog mesnog ventila ESBE. Namesti ga i na moje pitanje kako to "cudo" radi, on rece da na skali od 1-10, on je nastelovao na 5, i da je to to. Jes' bilo malo bolje, ali i dalje iz kotla curi, malo manje, ali curi. 2010 u februaru procure i ovaj kotao. Ispadose fer iz Termomonta, i zato sto nije istekla garancija, falilo je 9 meseci, daju mi veci popust na sledeci kotao. Na predlog njihovog majstora uzmem TKU-3, ali je na stanju bio samo 25KW, 20KW je trebao da se ceka, a tih dana je i vejalo, a bio je i dobar minus. Ugradnju je izvrsio lokalni majstor, i hteo sam da bacim trokraki koji mi nicemu nije sluzio, imam ga, a uz to i ne radi, haha. Srecom, na nagovor majstora, ostavimo ga, ali kad sam ga pitao zasto, on mi je rekao, pa stajao je i na proslom, sta ti smeta. E, ala ti je odgovor, al' ajd, pristanem. Godinu dana je radio kotao, bez kondezata, manja potrosnja od prethodnog, a trokraki stoji na 5. E te 2011, polako pocinjem da osecam blagodeti interneta. Naidjem na ovu temu, pocinjem da kapiram pricu oko mesnog, i krenem da eksperimentisem. Potrosnja drasticno smanjena. Kotao radi na temperaturi 80, a povratna, nemam za odlaznu posle trokrakog, je zavisno od spoljne temperature negde od 34 do 38, kad je -20 ide do 40, ali u kuci temperatura ne pada ispod 22, a krece se u intervalu od 22-24. Skala na mesnom se krece u brojkama od 1-2, kad je -20 ide na 3. Milina. Iz prilozenog se vidi da se preteralo u snazi kotlova. E, sad imam strah da ne odem u drugu krajnost. Naime, interesuju me tri kotla. Prvi je Termomontov Toby 12B, drugi je ThermoFLUX INTERIO 14, a treci je onako tu vise kao predlog prijatelja koga je lepo sluzio prosle zime, a to je Alfin COMMO COMPACT. Za prvi sam dobio odgovor da moze da greje do 100m2, a da moju kvadraturu ne moze da greje. Zvao sam Simanovce i dva majstora, nezavisna i nova, u odnosu na prethodne. Zvao sam Vasica za drugi kotao, ali se javio njegov kolega Dule jer je tada Vasic bio na odmoru, i rekao mi da u principu moze 14, ali da je bolje 20 jer nije neka razlika u ceni. Za ovaj treci imam preporuke i od majstora i od prijatelja. Termoglave ce takodje biti ugradjene za ovu sezonu. Za mesni ventil nisam odlucio koji, jer mi je majstor koji ugradjuje Termomontov kotao, a na moju odgovornost da to bude, i ako bude Toby 12B, rekao da moze da ostane trokraki. Bio sam opsiran, ali sam morao, jedno bez drugog mi nije islo, i oduzih ga. Imam jos neke podatke i pitanja, ali o tome za neki drugi post. Za sada, misljenje koji kotao izabrati,da li je dobar izbor koji sam napravio, ili ima jos nesto?
[Ovu poruku je menjao pexi77 dana 09.09.2015. u 22:37 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao pexi77 dana 09.09.2015. u 22:41 GMT+1]
ThermoFLUX Interio20