Jes', jes', ja sam taj sa akumulacionim rezervoarima koji, dakako, nisu neophodni za ovakvu vrstu grejanja, ali su vrlo korisni kad su već tu: zahvaljujući njima sve vreme imam konstantnu temperaturu u sistemu što za rezultat daje konstantnu temperaturu vazduha u grejanom prostoru, a to je, ako grešim neka me neko ispravi, osnovno merilo kvaliteta grejanja. Sad, da li je tih 19 - 20 stepeni malo, dovoljno ili pak mnogo, stvar je ukusa, navika, ali i podosta toga još. Naime, čovek ima najnapredniji i najposetljiviji termostat u vascelom živom svetu, kadar da registruje promenu temperature okoline čak do 0,1 stepen o čemu redovno izveštava operativni sistem, ali ih ovaj prima vrlo selektivno: pomeranje nagore, sve do +27 - granice znojenja, tumači kao "dobro", a svako pomeranje nadole, pod uslovom da trenutno nije više od +27 tumači kao "loše", što će reći da kad temperatura prostora sa +23 sklizne na +22 pokreće se procedura "mom telu je hladno", mada objektivno, po termometru, hladno nije. Nije dakle, ključno kolika je temperatura, nego koliko osciluje, pod uslovom da je to "kolika je" ujedno i dovoljno. Sve ostalo je, cenim, rasipanje energije. Otud je, uostalom, standard grejanja koji važi na celoj severnoj hemisferi - 20 stepeni. Istina, kod nas je "plus/minus" 2, a ne "plus/minus" 1 kao u ostatku civilizovanog sveta, ali to je već drugi par opanaka.
Kad je reč o koeficijentu korisnog dejstva Viadrus kotlova (u odnosu na druge), ne malo sam zbunjen. Kako se, zaista, iskoristivost kotla meri? Kako sam onomad u školi učio, a beše to poodavno, koeficijenat iskorišćenja je količnih dobijenog i uloženog, a za koliko je dobijeni rezultat manji od 1, toliki su gubici. Gubici s, opet, najmanje trojaki: nepotpuno sagorevanje, zračenje samog kotla, i toplota koja kroz dimnjak odlazi u vetar. Ovaj treći generator gubitaka je, čini se najveći i stoga najznačajniji, mada ni ona prva dva nisu za potcenjivanje. Budući da je potpunost sagorevanja stvar gorionika, a da je Viadrus umotan u mineralnu vunu isto kao i većina kotlova, jedino što bi moglo da se razlikuje je ono što "ide u vetar". Jedini pokazatelj veličine tog gubitka je temperatura dima, zar ne. Kolika je temeratura dima kod mene ne znam tačno, ali sulundar je (oko) 80 stepeni, ako je verovati onom kineskom AVO-metru sa sondom. Ako je to i temperatura dima, a lako je moguće da se u centru i po obodu ne razlikuje mnogo jer prigušna klapna jamačno stvara turbulenciju te se tako, pretpostavljam, temperatura po preseku izjednačava, teško da je iskoristivost ovog kotla baš toliko niža od drugih. Ili sam u opasnoj zabludi.
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.