Evo i mene posle duzeg vremena.
Sto se tice gorionika tu sam se odlucio, kospice od visnji ipak nisam mogao da nabavim tako da cu da navucem klasican pelet pa nek ide zivot.
E sad, posto ja do sad nisam imao MESNI VENTIL, odlucio sam da ugradim jedan ali citajuci sve ovde kao izucavanje neta provalio sam da to i nije samo ugradnja samog ventila pa ima i tu par nedoumica.
Kao prvo, shvatam da je uloga trokrakrog ili cetvorokrakog ventila zastita kotla od kondezacije, odnosno treba da se spreci da temperatura u kotlu ne bude ispod 60C ispod koje dolazi do kondezacije (ispravite me ako gresim).
Ugradnjom rucnog trokrakog ili cetvorokrakog ventila moze nesto da se postigne ali po meni ne vidim kompletnu funkciju jer se taj ventil rucno podesava. Po meni bi prilikom paljenja kotla trebalo zatvoriti kompletno mesni ventil (voda kruzi samo unutar kotla) i kako prilazimo nekoj temperaturi od oko 60C poceti polako sa otvaranjem odnosno pustanjem tople vode ka radijatorima. Tek kad bi se kompletno ujednacila temperature vode u sistemu treba otvoriti ventil maksimalno. Po meni je sve ovo malo komplikovano i ako se ne gasi kotao ne vidim njegovu svrhu. Drzati ga otvorenog u nekom stalnom polozaju ne stitimo kotao od kondezacije (mozda malo) dok on ne postigne zadanu temperaturu jer ce voda koja se vraca u kotao mesati sa odlaznom toplijom vodom iz kotla ali time necemo spreciti da se u kotao vraca voda toplija od 60C (logicno).
Ispravitre me ako gresim, ali po meni rucni mesni ventili i nemaju neku funkciju zastite kotla!?
Sto se tice mesnog ventila sa automatskom regulacijum, mislim da je to prava stvar jer preko kontrolora moze da se zada pocetna temperatura otvaranja (recimo 60C), a isto tako moze da se zada kad da se ventil potpuno otvori (recimo 70C). U tom slucaju bi minimalna temperatura u kotlu trebalo da bude 70C ili vise sto i jeste stos jer su kotlovi obicno dimenzionisani da rade na nekim temperaturama izmedju 70 i 90C.
Medjutim, ovakav sistem je dosta skup pa ne vidim bas neku isplatljivost za grejanje kuca.
Zar nije najbolje i najjeftinije resenje ugraditi TERMOSTATSKI trokraki ventil i to na povratnoj grani pre ulaska u kotao koji je fabricki podesen da pocne da otvara na 60C, a potpuno je otvoren na 70C! Cena mu je oko 8.000 dinara
(
http://www.etazgrejanje.com/katalog.php?prodID=1229).
Na taj nacin kotao bi bio potpuno zasticen od kondezacije jer ka radijatorima vode ne bi pocela da tece dok se ne postigne 60C kab bi poceo da se otvara, a potpuno bi bio otvoren na 70C. To znaci da bi kotao morao da rdi na minimalnoj temperaturi od 70C i da grejanja ne bi bilo u kuci kad bi mu temperatura bila ispod 60C.
Ajde mala pomoc oko ovoga, svasta se pisalo, a ja zelim da ugradim najoptimalnije resenje kod sebe.
Vidim da nema cetvorokrakih termostatskih ventila ili je dovoljan trokraki!?
Molim za strucna misljenja i savete.
Zahvaljujem