Citat:
Sad bih da napravim kotao - najsličniji mu je vaillant-ov kotao na pelete, sa određenim izmenama koje moram da napravim jer je razlika u gorivu.
Izvini na izrazu, ali čini mi se da nemaš predstavu u šta se upuštaš. Ajde dimenzije, nekako ćeš i napraviti, ali ostaje more drugih pitanja:
1) Koji gorionik misliš da napravi(postoji more prinzipa), kako ćeš ga dimenzionisati i od kog materijala ćeš ga napraviti?
2) Kako misliš da rešiš pitanje optimalnog sagorevanja, primarni i sekundarni vazduh, kao i "zug" na izlazu?
3) Šta je sa elektronikom koja bi time upravljala(nemoj da se zanosiš, elektronika je jako važna i neizbežna)?
4) Od kog materijala misliš da TO i praviš, produkti sagorevanja ne samo da su vreli(preko 1000°C) nego i hemijski agresivni. Običan čelik bi ti
progoreo za jednu sezonu.
5) I mnoga druga pitanja
Citat:
Malo sam skeptik po pitanju simulacija ,prototipova i sl. barem za ove naše silne proizvođače kotlova. kod njih (većine) se vidi da je "resavska škola" u pitanju-kupi kotao, iseci ga, premeri i švajsuj Miško!
Kao što se može videti gore, problem je mnogo kompleksniji od samih dimenzija, ali resavsku školu rade svi, prvo oni na zapadu.
Ta tema kotlova na drva koji ne moraju da se lože će sve više dobijati na značaju i u ovim krajevima, jednostavno zato što će cena
fosilnih energenata i dalje rasti, a samim tim i struja biti skuplja. S ruge strane postiji uvrežena predstava o kotlovima na drva kao jako
nepraktičnim za održavanje, moraju da se potpaljuju, lože(naravno cepanicama, čime drugo?), pa čiste od pepela svaki dan, a da bi se
vatra održavala i preko noći preba uveče ubaciti "panj" koji će da održava vatru.
U stvarnosti su moderni kotlovi na drva komforni kao i oni na gas ili naftu, postoji pužni prenos za transport peleta ili drvenih komadića,
pale se preko posebnih grejača, imaju optimizaciju procesa sagorevanja doziranjem primarnog i sekundarnog vazduha, a mnogi imaju i lambda-sondu
kao kod automobila. I puni su elektronike "ko brod", koja se stara ne samo o sagorevanju u samom kotlu, nego upravlja i pumpama kao i
ventilima i mešačima vode za boilere, grejne krugove, solarne kolektore, skladišnike toplote(buffer)...
Ako imaju SMS-modul mogu da komuniciraju sa korisnikom na daljinu.
P.S. Da ne mislite da sam prepotentan i prosipam "znanje". Radim već godinama u odeljenju za konstrukciju, istraživanje i razvoj jednog proizvođača
kotlova na drva "tamo na zapadu", tako da sam jako dobro upoznat sa svom problematikom jer se sa tim susrećem svaki(radni) dan.
Ako hoćete da dobijete nešto od tog Know-How-a, javite se privatnom porukom(važi i za Marka). Možda možemo zajedno da nešto i napravimo?
Evo na kraju i liste proizvođača kotlova.