Izvoljski
Član broj: 254951 Poruke: 102 ..5-r.retail.telecomitalia.it.
|
Biografija Radovana Jelasica
DETINJSTVO - Radovan Jelašić je rođen 19. februara 1968. u Mađarskoj, u Santovu, pograničnom mestu koje se nalazi 2,5 kilometara od granice sa Srbijom. U istom mestu, iz koga potiče njegova porodica, proveo je prve godine života. Majka Smiljka, koja je radila u seoskoj zadruzi, i otac Marko, kondukter, bili su prinuđeni da se bave uzgajanjem svinja kojih je, kako je pričao Radovan Jelašić, bilo i do 150. U ispovesti za „Blic” iz avgusta prošle godine, prisećao se kako mu je, kao malom pripao zadatak da čisti svinjac.
ŠKOLOVANJE - Osnovnu školu je pohađao u Santovu, a gimnaziju na srpskom jeziku završio je u Budimpešti. Diplomirao je 1992. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Iz tog perioda budućem guverneru ostalo je sećanje na šok kada mu je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu rekao: „Ne znam da li je ovaj fakultet najbolji za vas”. Sam je zarađivao za život tokom studija. Iz tog perioda ostao mu je i nadimak - Radovan Mađar.
ŽIVOT U NEMAČKOJ I SAD - U Nemačku je otišao 1991. „Proleća 1991. sam na nagovor prijatelja Milana, sadašnjeg kuma, otišao na seminar u Nemačku. Posle tri dana provedenih tamo pitao sam ga s koliko novca može da se živi u toj zemlji. On mi odgovara da je mesečno potrebno 800-900 maraka. Pomislim, ako on tako kaže, onda može i sa pola ove sume”, pričao je kasnije guverner. Dok je pohađao predavanja na engleskom na tamošnjem Ekonomskom fakultetu, i uzimao časove nemačkog, izdržavao se ušteđevinom iz Beograda, gde je davao časove engleskog i časove srpskog Mađarima. Posle je otišao u SAD gde je magistrirao finansije 1995. na Univerzitetu u Čikagu. U SAD je otišao jer je njegova tadašnja devojka, a sadašnja supruga Anastasija, Grkinja iz SAD, tamo pohađala poslediplomske studije. Tada je, pošto nije imao para za život i školovanje, spavao u mađarskoj crkvi u Čikagu. Anastasija mu je rodila tri sina - Marka, Đorđa i Iliju.
POVRATAK U SRBIJU - Odatle se vraća u Nemačku. Četiri godine je radio u „Dojče banci” kao regionalni menadžer u Odeljenju za centralnu i istočnu Evropu. Godine 1999. prelazi u „McKinsey & Company Inc.” u Frankfurtu, radi na projektima u bankarskom sektoru u Nemačkoj, Poljskoj i Bugarskoj vezanim za kreditno finansiranje, privatizaciju, preuzimanje kompanija...
U Srbiju se vraća odmah 5. oktobra. 2000. godine na poziv Mlađana Dinkića. Njegova porodica je iz Nemačke došla tek 2002. godine, u vreme kad je Jelašić služio kao viceguverner Narodne banke Jugoslavije, čiji je Dinkić bio guverner. Na toj funkciji Jelašić je bio od decembra 2000. do jula 2003. godine. Za to vreme rukovodi razvojem i sprovođenjem restrukturiranja bankarskog sektora i pregovorima o svim programima vezanim za finansijski sektor sa MMF, Svetskom bankom i EU.
GUVERNER - „Nikad nisam žudeo za tim da budem guverner. Deda Branko mi je stalno govorio: ’Nemoj nikad da se baviš politikom’. On je zbog nje sedeo šest godina u zatvoru. Da sam hteo da se bavim politikom, ne bih bio u NBS, već u Skupštini ili Vladi”, govorio je Jelašić. Međutim, služio je kao guverner NBS i to u dva mandata. Prvi put ga je Skupština Srbije imenovala na tu funkciju 25. februara 2004, na predlog G17 plus. Na funkciju stupa 1. marta. Izabran je za guvernera NBS sa novim mandatom posle donošenja novog Ustava, 26. septembra 2007. Član je G17 od njenog osnivanja, ali je posle izbora za guvernera zamrznuo članstvo u stranci.
Ovaj deo pre povratka u Srbiju je ubitacno najbolji.
|