Pozdrav svima,
ja sam prosle zime (doduse pred kraj sezone) kupila eko-cet 23. Prethodno sam imala emo-central 23. Za sada sam zadovoljna. Brze se podize temperatura nego u prethodnom kotlu, ali je nezgrapno napravljeno loziste, pa je tesko ocistiti ga. Pepeljara je mala, a i otvor na gornjoj ploci gde ubacujem ugalj. Lozim susene vreoce i kada napunim kotao do vrha (od priike stane nesto manje od dve kante od boje 25 lit.) drzi temperaturu na 60 stepeni 4-5 sati. Na jakoj zimi nije isproban, jer sam ga instalirala u martu.
Kada sam kupovala kotao dvoumila sam se izmedju ova dva koja ti navodis. Na kraju sam kupila eko-cet, jer je napravljen od debljeg lima (4 i 5 mm), dok je alfin 3mm. Takodje je veci rezervoar za vodu , pa racunam da je i iskoristivost veca.
Sto se kuvanja tice, neverovatno je kako je ploca vrela....voda pre provri na njemu nego na elektricnom sporetu. Kod mene je to mana, jer ga ne koristim za kuvanje, a to mi govori da ta ogromna kolicina toplote ode u rastur. Razmisljam da poklopac izolujem dobro kamenom vunom, pa da vidim kakvi su rezultati.
Mene zanima ako neko ima iskustva sa jacim ugljem (na primer banovici) u ovom kotlu. Plasim se da ga koristim, jer mi je prvi kotao koji sam ugradila jos 1980. godine (neki zrenjaninski) pukao vec 1981. kad smo nalozili banovice. To je bila jeziva havarija...puna kuca vode!
preduzimljiva baba