Ja sam vozac svih kategorija sa pola miliona kilometara iskustva, ali pre par dana sam se bas nakupio straha

Bilo je to sad kad je bila poledica, a ja uzeo da preteram drugaru auto zaledjenim zrenjaninskim putem, a on je isto ta prica, 5000km godisnje i nece da menja gume nego vozi m+s. I tako, poledica, svi idu 20km/h, neverovatno za tako malu brzinu ali na svakih 50 metara neko sleteo sa puta - automobili, kamioni, cak i dzipovi! Ja drzim rastojanje 30-ak metara racunajuci da cu kad onaj ispred krene da koci moci da stanem. Vise bi znacilo samo veci rizik, jer uvek se nadje neko pametan da pretekne i ubaci se izmedju, a to je tek rizik u takvim uslovima... Medjutim, na najlaganiji dodir kocnice ukljucuje mu se ABS i auto nastavlja bez usporavanja... Zakocio sam u poslednjem trenutku tako sto pustim kocnicu i zabodem desni tocak u sneg pored puta a zatim pre nego sto auto sasvim stane vratim ga iz snega (jer ako stane tako jednim tockom u snegu nece moci da izadje jer ce se drugi slobodno vrteti na ledu). I tako sam kocio bez upotrebe kocnica na 40km poledice...
Hocu da kazem, ne postoji tako mala brzina, ni tako veliko rastojanje, niti tako iskusan vozac, koje moze bezbedno voziti u zimskim uslovima bez zimskih guma. Ono sto bi za tebe moglo biti prihvatljivo a i da ja mogu preporuciti kao minimum bezbednosti je sledece...
Sada imas 5 tockova, je li tako? Cetiri u upotrebi + jedan rezervni. Potrebno je da nabavis jos samo jedan. Na tih 6 tockova treba da ti budu 4 letnje i 2 zimske gume. Pet svakako uvek moras imati u automobilu, znaci treba naci mesto za skladistenje samo jednog, sto ne verujem da ikom moze biti neresiv problem. Onda leti vozis sa 4 letnje i rezervnim zimskim, a zimi sa 2 letnje, 2 zimske i rezervnom letnjom. Umesto letnjih mogu i te univerzalne, ali zimske neka uvek budu prave zimske. Uvek vodi racuna o tome da ti obe gume na istoj osovini budu isto istrosene, ako je velika razlika moras zameniti obe. Mozes sam menjati tockove, nema nista lakse od toga, samo odvrnes i zavrnes 4-5 srafova. I obrati paznju na smer rotacije, na zimskim gumama obavezno ima strelica, ne letnjim cesto nema. Na svake 2 godine odneses na balansiranje. Zimske gume te tako mogu sluziti 3 ili 4 zime. Nakon toga mozes da vozis na njima i jedno leto dok se skroz ne istrose.