Ne znam da li je na snazi još uvek isti zakon, ali pre nekoliko godina je bilo potrebno da se radniku uplate doprinosti za tri meseca, pa tek onda je imao pravo na overenu zdravstvenu knjižicu. Znači, mi smo primili radnika početkom januara, a doprinose za taj mesec smo morali da uplatimo do kraja narednog meseca, tako da, teoretski gledano, radnik može da radi četiri meseca bez overene knjižice, a da pritom poslodavac nije postupao nezakonito. I zaista, naš radnik je tek u aprilu imao knjižicu. S druge strane, kada radni odnos prestane, ne postoji period od tri meseca u kom će još uvek važiti osiguranje, što bi reklo, fond svakom zaposlenom ukrade tri meseca osiguranja.
Zanimljivo u celoj priči je što inspekcija rada traži da ti radnik bude obučen za rad na svakoj mašini (makar to bio i usisivač u autoperionici!) i još niz stvari koje bi trebalo da obezbede njegovu bezbednost, a to što tri meseca ne može kod lekara valjda ne ugrožava njegovu bezbednost.
Moguće je da je ovakva situacija u pitanju i da nema pravog razloga za nepoverenje i otkaz. Da ne pominjem da je u socijalnom na šalteru zaista uvek ona situacija "fali ti jedan papir"!
[Ovu poruku je menjao kaćunčica dana 13.07.2011. u 10:40 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao kaćunčica dana 13.07.2011. u 10:41 GMT+1]
"Ne teče reka, nego voda. Kao što ne prolazi vrijeme, nego mi"