Citat:
vaske71: Stavis nesto da se podgreje prvo na ringli ili u pecnici na sporetu ,kad bude gotovo - aha jelo je bilo gotovo za toliko i toliko na 250 stepeni celzijusa na primer . Kasnije stavis drugi deo tog istog jela u mikrotalasnoj i krenes od najkracegvremena za koje ti licno predpostavis da bi moglo da bude ili nadgledas to jelo i kad je gotovo stopiras mikrotalasnu otvaranjem vrata . Aha jelo je otprilike bilo gotovo za toliko i toliko vremena . Uznes podatke od sporeta uzmes podatke od mikrotalasne i posle je sve matematika a bice otprilike tacno pa cak i da stavis neku izmisljenu jedinicu ...
Upravo tako, eksperimentalno. Inače ako misliš to da dobiješ izračunavanjem morao bi da znaš specifičnu toplotnu kapacitivnost namirnice koju zagrijavaš, a to je podatak koji kaže koliko energije (džula ili vatsekundi) je potrebno da bi se temperatura kilograma te namirnice povećala za jedan stepen celzijusa. A ona nije ista za cijelo pile i za batak. U jednom je jedan procenat kostiju a u drugom drugi. Burek ima jedan a sirnica sasvim drugi. A o različitim vrstama pica da i ne govorimo. Pošto voda ima najveću STK, njen procenat u namirnici uglavnom odražava STK namirnice.