Imam jedan problemcic. Dobili smo vecu kolicinu rakije i sada bi trebali da je flasiramo. Dobila sam neke uzorke flasa ali svako ima neka svoja vidjenja koje su za rakiju. Neko kaze uske visoke, neko kaze niske debele kao za viski... Nekako se u poslednje vreme furaju one uske visoke ali se i tu postavlja pitanje koje su za vino a koje za rakiju. Neko kaze da ima veze ono udubljenje na dnu flase, da ako je veliko tj. visoko da je onda za vino. Moze li mi neko pomoci po ovom pitanju.
vakum mozda (da bolje "zaptije" otvor)
a i "tehnicka" svrha, da prepoznas odmah kakav je cep
cep od gume i plastike je "eksluzivniji"?:D vazi :D
sta, nabijala bi te plastike u flasu ili kako?
vidim da si vec smislila, onda samo smisli kakav ti se oblik flase svidja i puni
Čep nije od gume ili plastike već je, sad sam videla specifikacije, od drveta gornji deo i od silikona deo koji ulazi u flasu.
To se meni svidja ali to ne znaci da će definitivno biti tako. Neću da ispadne da sam u flaše za vino, kao što neko kaze, sipala rakiju jer svako ima neko svoje viđenje.
Jel moze neko da mi pomogne i da mi da precizan odgovor. Da li u flasu sa "udubljenjem" (zensku flasu) mogu da sipam rakiju ili da trazim drugu. Da li postoje neka pravila po tom pitanju osim povezanosti cep - dno flase?
Mislim da se na vinske boce stavlja plutani cep (i njegovi srodnici) jer se pretpostavlja da se citava flasa brzo popije kad se otvori.
Flasa rakije obicno traje duze i valjda je zato pametnije imati cep "na navijanje".
Bezveze je da svaki put kada se sipa neka casica rakije neko mora taj cep cupati i naguravati natrag.
Cepovi za vino i za rakiju se razlikuju u svojoj nameni.
Rakija je manje podlozna menjanju ukusa (i kvarenju) od vina, dovoljno je samo obezbediti cep koji dihtuje da ne bi isparavala. Zato je metalni zatvarac sa navojem i silikonskim dihtungom dovoljan, vazduh koji udje u bocu prilikom otvaranja ne utice mnogo na ukus, pa je zgodno imati cep koji se lako otvara i moze ponovo da zatvara.
Vino vremenom menja i ukus i hemijski sastav (fermentacija nikada nije do kraja zavrsena, oskidira ako dodje u kontakt sa vazduhom), pa se koristi plutani cep, jer ako se boca ispravo skladisti cep se natopi i nabubri, tako da je vino hermeticki zatvoreno i moze dugo da se cuva. Kada se boca jednom otvori to je kraj veka za nju, to vino ako se ne popije moze slobodno da se baci jer kroz nekoliko sati vec ce promeniti ukus. Cep koji bi mogao ponovo da zatvori bocu je suvisan i nepotreban.
Sam oblik flase je manje bitan od sadrzaja u njoj. Obicno su najbolja pica pakovana u jednostavne flase. Za vino je bitno da flasa bude tamna (sto manje svetla, ali dovoljno prozirna da se vidi boja vina), dok je za rakiju dobro da bude providna (bezbojna ili u boji koja ne odudara od boje rakije).