Citat:
Braksi:Stara ista retorika, izmisljanje neprijatelja, kompleksi zbog sopstvene nemoci (ili bar nedovoljen moci) itd. Ili su mozda mislili da ce zapad zadivljen kineskim napretcima reci - evo, mi se izvinjavamo, evo vam svetski tron da vladate. Hehe, ne ide to tako...
Ti kad odvališ, baš odvališ!
Jest, pitaće tebe i još neke na forumu šta im je činiti. Možeš ti, ja i svi da ih mrzimo ali oni idu krupnim koracima. Ne znam koliko imaš godina i da li se sećaš kada je umro Mao i kakva je situacija bila tada u Kini i šta je Kina bila tada u svetu. Za 35 godina su od zemlje koja je gladovala prerasli u ekonomsku silu kao i u vojnu. Pre 35 godina nisu imali šta da jedu a sada lete u svemir.
Po svim analizama, pa i američkim, svi predviđaju ako se ne desi neko čudo, da će brzo biti najjača i ekonomska i vojna sila.
Koja je cena toga, za koliko para radi prosečan kinez, kakvo je društveno uređenje, to nema veze sa činjenicama.
Stare demokratije, zemlje gde nema diktature (Grčka, Španija, Italija...) idu ka bankrotu?!
Gde je greška, otkud takav sled da moderne države tonu a nazadna Kina korača koracima od sedam milja.
To što je za sada najjača ekonomija sveta, USA, stvarala XY godina ovi uradiše za par decenija.
Zato sam napisao, kad odvališ, baš odvališ!
Drži se činjenica a ne onoga što jeste ili nije po tvom ukusu!
Zapad je svestan toga i pokušavaju da im nametnu način života koji prosto nije u njihov duhu i genima. Dobro im je poznato da Kinu mogu da napadnu samo iznutra.
Lično, ja se bojim Kine u smislu da kada bi dotigli standard, bolje rečeno način života USA, zemlja ne bi imala toliko resursa. Sve bi pojeli i uništili!
Ako danas, nekih 400 miliona žitelja USA, troše preko 40% svih resursa, šta bi uradlo milijardu i xy kineza?