@ Darko Nedeljković
Hvala ti na veoma opširnom i detaljnom odgovorom.
Na kraju kad povučem crtu, dođem na samo jednu stvar.
To je da trebaš da imaš dovoljno površine zemljišta (na veliko) i da radiš profesionalno. (primer kao ventura?)
Ali ti si spomenuo ovo i moram da citiram:
Citat:
Darko Nedeljković: Sticajem okolnosto poznat mi je slucaj kada su strucnjaci iz Holandije dosli u Srbiju da odrze strucna predavanja kako se uspesno baviti proizvodnjom mleka i gotovo svi poljoprivrednici koji su dosli na predavanje su odustali vec kod prve recenice - za pocetak morate nabaviti minimum 30 krava visokomlecne rase. Dalje u tekstu oni navode teznju ka rastu i prosirenju na trocifren broj. Ako krenes po Srbiji pa svratis u neko selo gde se kao bave stocarstvom, ako selo ima 100 domacinstava, videces da jedno ili nijedno imaju dvocifren broj krava. Isto je i sa kukuruzom, a krave navodim zato sto ih je lakse izbrojati nego klipove kukuruza, i odmah se vidi kakve su i u kakva je prostorija i oprema za njihov uzgoj, dok na njivi ne vidis bas tako lako kvalitet zemljista i nivo ozbiljnosti proizvodnje.
Ovde je ceo problem i odgovor što je u Srbiji kako jeste.
Ti živiš u tu, i bolje znaš od mene zašto je situacija takva i zašto se većina ljudi na selu bavi poljoprivredom. Jednostavno je. Nemaju drugi izbor da prežive, od čega da jedu... pa i taj jedan hektar koji imaju (ako ga imaju) moraju kvalitetno da ga rade, koliko znaju, da bi napunili gladan stomak. Nemogu svi u grad, a ja koliko znam ni u gradu u Srbiji nema posla za svakog. Plate male a kirije i dažbine ogromne za razliku od primanja.
Ja živim u Švajcarskoj, i veoma je malo njih koji se bave i žive od poljoprivrede, možda nekih 2-3%. Ali i oni koji žive na selo imaju odličnu infrastrukturu, i poso koji nije vezan za obradu zemlje.
Oko plasman robe... eh sad. Mogu samo da kažem jedno iz ličnog iskustva. A nadam se da će neko iz foruma isto da mi potvrdi ovo. Naravno iz drugog ugla i druge oblasti. Mislim na sistem kako da se proda ono što se proizvede.
Živeo sam dugo u Italiji i bio šofer u jednoj velikoj klanici gde proizvode goveđe meso. Ova tema kako se probiti kroz tržište i kako poslovati na veliko hranu, brzo mi je postala jasna pošto sam se bavio ovim poslom.
Stvar je jednostavna. Svi vole da kupuju jeftinije, i svi idu tamo gde zapravo jeste. Gde i ko se bavi time? Naravno oni što se bave na veliko. To jest: veliki supermerkati i prodavnice. Sad... da bi se uspelo ući u taj krug, naravno moraš da imaš podloge, a tu često ide korupcija direktorima tim velikim filijalama (plaćanje mita?) da bi zauzeo tvoje mesto.
Tu je odma jasno što ti kažeš da mali proizvođači nemaju teoriste šanse da se ubace u taj krug, i da prodaju nekom velikom lancom to što niće iz zemlje. Prvo jer njihova proizvodnja je skupa i nemogu da se takmiče sa velikim proizvođačima i drugo je mali broj proizvoda koji imaju na raspolaganje.
Sada, oni koji žive na selo, oni koji se bave povrćarstom, jednostavno su zarobljeni u taj sistem. Pa kad sade nešto uglavnom im ide sve na lutriju. Drugi izbor nema, i to je to što se dešava što ti kažeš "da se voce placa 5 din/kg, a kupus 2 din/kg"
E sad je fora u svemu tome, je da se svi bavimo žitaricom(ako se tako kaže na srpski) kukuruz, pšenica, soja....
Barem tako možemo naš proizvod lako da prodamo na tržište ko veliki proizvođači, i u delu godine kad mi želimo.
Ovo što si spomenuo oko subvencije, ne znam dal mogu baš da ti poverujem.
Šta to znači sad? Da oni što rade na veliko rade na nuli? i zarađuju samo od te subvencije? Dok za male, mogu samo da predpostavljam...
Voleo bi da čujem oni što rade na veliko da mi potvrde ovu stvar. Živite samo od subvencije???
Citat:
Darko Nedeljković:
Izvoz i ulazak na strano trziste su po svemu sudeci tesko ostvarivi i gotovo nemoguci. Pre par meseci sam obisao vecinu razvijenijih zemalja EU, njih oko 15-ak, i zapazio sam da su u tamosnjim prodavnicama jabuke kostale 2-3 EUR/kg, a u nasim prodavnicama ih ima za 30 din, tj. 0.2-0.3 EUR/kg. Ocigledno je da je izvoz i prodor na strano trziste toliko komplikovan da se nikom nije isplatilo da jabuke ovde plati npr. 0.5 EUR/kg, a tamo proda za 2.5 EUR/kg.
Ovo nije tačno. Bio sam na kvantašu u Torinu. Ti možeš da dođeš sa tvojim kamionom (sa regularnim papirima naravno), i da se cenkaš. U Torinu sam plaćao jabuke na pijac 1 euro/kg, dok u Nemačkoj evo prošle nedelje su koštale ko što ti kažeš 2,5€.
Sigurnije i bolje je nekom ko proizvodi da ima sigurnog kupca. A proces sam obnjasnio gore.
Nego mene zanimaju uglavom ove stvari...
Jel sam pogodio celi trik gde je taj socijalno-ekonomski problem?
Šta terbaju oni što žive na selo i nemaju puno zemlje? da beže svi u grad ili u razvijene EU zemlje, ko što i upravo rade?