@cika dacha
ventura je napisao
'
Citat:
,,Kažeš zemlju i mehanizaciju imaš, nasledio si. Odlično. Onda su ti ostali troškovi za 10 hektara kukuruza ovakvi (ali ti nećeš da primenjuješ ovo, već ćeš debelo štedeti, ali nema veze):
400 litara goriva za oranje, tanjiranje i sejanje: 400 evra
100 litara goriva na đubrenje: 100 evra
2500kg UREA-e: 1100 evra
80kg AN-a: 300 evra
25 semenskih jedinica kukuruza tretirano pončom: 850 evra
100 litara goriva za zaštitu: 100 evra
20 doza Acetohlorida: 90 evra
10 doza Terbisa: 50 evra
Nepredviđeni troškovi: 500 evra
UKUPNO: 3500 evra
Što se tiče vremena, utrošio si sledeće:
Oranje: 80 sati (pod uslovom da imaš neki jednobrazdi plug i krš od traktora 1ha za 8 sati)
Tanjiranje, sejanje: 80 sati
Đubrenje, Zaštita: 50 sati
Ukupno: 210 sati (i to da prilično zabušavaš, i imaš mehanizaciju od pre hrista)
Dakle što se tiče rada, tih 10 hektara možeš da radiš dopunski posle redovnog radnog vremena u firmi, ili da uzmeš neko bolovanje ili godišnji, kako uostalom radi i većina seljaka...
E sada, što se tiče prihoda:
Za skidanje i transport si se dogovorio sa lokalnim otkupljivačem koji će odraditi skidanje, a cenu te usluge će prebiti u robi. Rećićemo isto tako da si hteo lovu odmah, bez da komplikuješ sa skladištenjem u silosima i čekanjem povoljnog trenutka za prodaju, već si odlučio da prodaš u najnepovoljnijem mogućem trenutku, i za to si prošle godine mogao da dobiješ 160 evra po toni JUSa.
Aj nek kažemo da si dobio samo 8 tona zrna po JUS-u, bila neka suša, usev ti podbacio, a i ti pored redovnog posla nemaš baš ni vremena ni volje da se posvećuješ njivi, taj kukuruz ti sada na vagi kod otkupljivača vredi 12,800 evra (80 tona). Otkupljivač ti je za skidanje i transport uzeo 80 evra po hektaru, al nek zaokružimo na 100 evra, onda ti je računica ovakva:
U proizvodnju si uložio 3500 evra
Od prodaje si prihodovao 11800 evra
Ti dakle za godinu dana imaš 8300 evra čiste zarade!!! Ako kažemo da 2000 evra odvajaš u mehanizaciju, što za redovan servis i popravke, što u jedan mali fond od koga ćeš kupiti novi traktor ili priključak, opet ti ostane 6300 evra čistog profita sa kojim možeš da radiš šta god poželiš!
I nakon svega toga ti imaš obraza da kažeš da je 6300 evra malo zarade za posao koji radiš u slobodno vreme, efektivno jedan mesec godišnje!
@cika dacha
Ti si na prvoj strani imao par postova i ja jedino vidim iz ovog da si pisao nesto vezano za troskove proizvodnje i on je ako sam dobro skapirao replika na @venturin post iznad.
Citat:
,, a u racunici ti fali deo koji se odvaja za narednu setvu!!! jer sam si rekao da je profit na 1ha 560e a da su troskovi setve 300e znaci cist profit je 200e po 1ha!!!i jos nisi dodao troskove goriva kad se njiva obilazi autom kao mera opreza da se roba ne pokrade ili ne zapali jer ljudi svasta rade na njivama a vetar u vojvodini em sto isusuje zemlju em lako vatru nanese! ''
Ja i dalje ne mogu da skontam iz tvog posta sta je @ventura zeznuo u racunici sem da nije ubacio troskove za gorivo koje potrosis prilikom obilaska njive.
Citat:
U proizvodnju si uložio 3500 evra
Od prodaje si prihodovao 11800 evra
Ne kapiram kakva naredna setva??? Kakve to sad veze ima?
Po @venturi ti ulozis 3500 evra + svoj rad (oko mesec dana) i prihodujes 11800 evra.
Po tebi ti na 10 Ha zaradis 2000e a radis dodatni posao sto znaci da je vrlo verovatno @ventura u pravu da ti treba oko mesec dana da obradis/oberes tih 10 Ha
Bez uvrede ali meni ovo deluje kao vise nego dobar biznis. Cak i po tvojoj racunici za mesec dana rada si uzeo 2000evra, malo li je?
[Ovu poruku je menjao Virked dana 01.04.2012. u 19:39 GMT+1]