U Srbiji vise od milion nepismenih
Veoma maliciozan. Sokirao sam se kada sam video naslov. Ali, onda zaintrigiran naslovom, procitam tekst. U tekstu se navodi, da milion i kusur hiljada ljudi u Srbiji nije zavrsilo osnovnu skolu. Odmah fail, s obzirom da naslov kaze U Srbiji vise od milion nepismenih, treba da bude onda naslov U Srbiji vise od milion ljudi, nije zavrsilo osnovnu skolu, jer mozda ima i onih koji su zavrsili prva cetiri ili sedam razreda, i koji umeju da citaju i da pisu.
Ok, ajmo dalje, u tekstu se navodi da se prilikom istrazivanja racunaju neke nove vrste pismenosti, prozna pismenest, i sta ti ja znam koje jos pismenosti, i na kraju informaticka pismenost. A onda slag na tortu, daju se rezultati istrazivanja, u Svajcarskoj, koja vodi po pismenosti, 30% ljudi je pismeno, sto znaci da je oko 5 miliona ljudi nepismeno, sto nas stavlja ispred Svajcarske, sa samo milion i kusur, analfabeta, pardon, funkcionalno nepismenih. Druga zemlja po pismenosti je USA, u kojoj je 20% ljudi pismeno, sto znaci da je oko 225 miliona ljudi nepismeno. Kako mogu da pisu ovakve stvari.
Nismo nesto mi pismeni, sa 6% visoko obrazovanih ljudi, ali pljuvacina kao sto je ova je malo neukusna, pogotovo kada se procita ceo tekst.