Ovog trenutka sam obavio razgovor sa serviserom.
Set Blover za našu peć ničemu ne služi inače je to podešavanje motora za uduvavanje vazduha iz prostora mi taj motor nemamo.
Garavljenje stakla, za to je najveći krivac pelet kaže ovako pelet u odnosu na prošlu godinu je 2-3 lošiji i pravi je šljam a to kaže na osnovu praćenja kotlova prošle i ove godine, a to kaže iz dugogodišnjeg iskustva montiranja peći, jer kvalitet izvoze a šljam ostaje za naše tržište.
rekao mi je da povećam vreme clininga na 120'' kako sam mu rakao da mi peć radi mahom u režimu 1 onda da povećam na 80'' i razmak da smanjim na 7min.
Pitao me da li mi prepunjava čašicu ja sam rekao da ne jer sam izbušio rupe on je rekao dobro je što sam uradio jer čašica dobija više kiseonika i bolje sagoreva i takođe mi je rekao da usled dobijanja više kiseonika stvara se veća temperatura i dolazi do kristalizacije peleta ako je lošiji meni za sada malo se stvara . Pepeo mora biti praškast kao prašina kad se očisti sa tavana doslovce tako je rekao.
Peć ne može da izbaci sav pelet prilikom gašenja i čašica se mora bar jednom dnevno očisti.
Peć bi trebala da se na nekih 350 sati rada očisti to se misli na kanale i turbulatore, kaže da hoće i zbog toga da bude garavljenje stakla, lošijeg sagorevanja i slabije grejanje.
Sekvenca od 8 sekunde je programski podešena i ne može da se menja, neki parametri mogu ostalo ne može.
Program i displej je univerzalan i koriste ga još 3-4 vrste peći na tržištu.
Rekao sam mu i za dimnjak kakav je kod mene da celom dužinom idu čunci 80mm, rekao je da nije dobro ali nije ni strašno može i tako da tera, malo je opterećenje za motor, rekao je da treba da bude čunak 80mm visine 1,5m pa da uđe u ođžak.
Pitao sam ga za dovod svežeg vazduha iza peći, Ako kuća lepo dihtuje bilo bi poželjno da se dovede jer peć za 2-3sata ostane bez kiseonika, ako ne dihtuje starija stolarija nema potrebe, u suštini ne mora poželjno je provetravati.
Pitao me za potrošnju, rekao sam mu da sam setovao parametre i da mi je sad potrošnja 1,2kg u odnosu na prvih mesec dana od 2kg. i da sam za nekih 60m2 za 50dana potrošio 40đžakova rekao je da nije mnogi i da je odlično.
I još mi je rekao da usled lošeg kvaliteta peleta dolazo do zaglavljivanja peći, nisam mu pominjao za naše slučajeve.
To je to što sam se seti da ga pitam, izgleda da je največi krivac kvalitet peleta. ( pelet mora da bude čist bukov 100% bez okoraka i drugih primesa, pitao sam ga koji je najbolji, nije rekao samo je ponovo pomenuo dobar se izvozi loš ostaje ovde )
E da umalo da zaboravim pitao me koju boju peć imam ja mu onako zbunjen reče Bordu, a on odlično pošto one Sive ne valjaju i moraju da ih menjaju za Borde