Prava kafa se kupovala nepržena. A onda je domaćica isprži u rerni, onako, prema ukusu svojega muža i svom ukusu.
Čuva se u zrnu, u limenoj kutiji, i onda, pristavi se đe
vza, i NEPOSREDNO PRE KUVANJA, kahva se samelje u mesinganom mlinu.
Posluži se u fildžanima uz čašu kisele i rahatluk. Naravno, ne odvaja se od čašice domaće rakije.
E to je KAFA !
Kad dođe komšinica na kafu, kafa se ne kuva odmah, jer ako je došla na kafu, kad se kafa popije, onda je cilj posete ispunjen, pa komšinica ide kući. Zato, kad neko "dođe na kafu", onda se on posluži raznim slatikišima koji se jedu uz razgovor. Kad domaćica zaključi da je došlo vreme da gosti idu kući, onda se skuva kafa. I gostima bude jasno da posle kafe treba da idu kući.
Za neupućene moram da pojasnim da termin "prženje" za kafu zapravo nije odgovarajući. Kafa se ne prži u ulju, već se zapravo peče u tepsiji, plehu. Eto, specijalno za kafu, termin prženje ima drugo značenje.
Ubosni, termin "peći kahvu" zapravo značu kuvati kafu.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji