Citat:
Marko Cukalac: Pa onda nije cena 300 dinara za mene npr. Nego neka drugarska za tebe :-)
Ne hvalim se da sam kupio jeftino već aludiram na celu situraciju oko cene peleta.
Da li je drugarski videću kad potrošim to što sam kupio.
Ložim ovaj Miboro prvih 15Kg. Prvo zapažanje je da ima brzo vreme paljenja. Ne dimi ništa više od ostalih peleta koje sam dosad koristio. Nije mi ni jednom zapušio pepeljaru tj. ne vidim da ostavlja šljaku.
Daje dosta jak plamen žute boje, pri dnu plavičast. Brzina i održavanja temperature vode u sistemu je manje više ista kao kod ostalih peleta koje sam koristio. Naravno to zavisi takođe od parametara, vrste i konstrukcije peći.
Kad sagorim preostali pelet napisaću koliko pepela, šljake, naslaga ostaje iza ovog peleta.
Ne mrvi se, lako je lomljivi pod pritiskom dva prsta. Upada u pepeljaru ceo.
U čašici vode jedan pelet za dva minuta ne nabubri već se rasteže u dužinu. Prelama se tek nakon 4 minuta i to nakon blagog drmusanja čašice.
Tako natopljen i izmrvljen pelet sam prosušio na salveti i primetio da je stvarno sačinjen od drvene prašine bez vidljivih tragova kore ili drugih stranih materijala.
Na žalost nisam u mogućnosti da procenim koja vrsta drveta je u pitanju. Kunu se da je čista bukva bez dodataka druge vrste drveta.
U prilogu slike...