Tek sad sam primetio da si se javio. Pa dobro, da nastavimo.
Citat:
anakin14:
po meni ka prvo vreme ne postoji,to je samo iluzija i tako nasa svest interpretira KRETANJE... recimo ako imamo cesticu koja se "krece kroz vreme" ona je u vremenu t1 imala koordinate x1,y1,z1 a u vremenu t2 ima koordinate x2,y2,z2 zar se ona nije kretala kroz PROSTOR a to vreme je samo nase opazanje da se ona kretala...
Prvo mislim da loše interpretiraš pojam kretanje. Kretati se u nekoj dimenziji znači menjati koordinatu koja odgovara toj dimenziji. Dakle, ako ti u vremenu

imaš koordinate

a u vremenu

koordinate

i ako zamislimo da su sve brojke promenjene, ti si se zapravo kretao po sve četiri dimenzije. S druge strane, ako ti stojiš u mestu 5 minuta, e onda si se kretao kroz vreme isključivo, a ako zamislimo da vreme stoji a ti se šetaš okolo, e onda si se kretao kroz prostor isključivo. Dakle, savršeno je moguće razdvojiti kretanje kroz prostor od kretanja kroz vreme, jedini je problem što ovo poslednje nije fizički izvodivo.
Citat:
anakin14:
Isto tako ako cak i kao izgovor kretanja uvedemo POJAM VREMENSKA DIMENZIJA ona nikako ne moze imata SMEROVE jer...ako kazemo da se jedna cestica krece UNAZAD kroz vreme to je isto kao unapred tj to je jednostavno KRETANJ KROZ PROSTOR i ona samo ilustruje stanje svemira u "tom trenutku"...to jest da nema kretanja ne bi bilo ni vremena a celu stvar jos vise zakomplikje cinjenica da je kretanje ograniceno BRZINOM...npr pitam ja vas ako se cestica krece kroz vreme a)unazad >>>ona ce navodno da sretne svog duplikata koji je tu pre t vremena >>> NEMOGUCE PO ZAKONU TERMODINAMIKE b)unapred sto znaci da ce izmedju sadasnjosti i njenog cilja vremena t u buducnosti biti odsutna iz realnostu...takosje NEMOGUCE...
Ti sad pokušavaš logički da objasniš zašto je kretanje kroz vreme nemoguće? Ne moraš da objašnjavaš, to znamo. S druge strane, za razvijanje neke teorije nije potrebno da ona bude fizički izvodiva. Dakle, smer kretanja je relativan, ali pošto se dimenzije obeležavaju brojevnim koordinatama, možemo se recimo dogovoriti da smanjenje koordinate predstavlja kretanje unazad, a njeno povećanje kretanje unapred. Sada možemo videti da je vreme sa teorijskog stanovišta potpuno ravnopravno sa ostalim trima koordinatama. Praktično je malo drugačije, po zakonima fizike mi se neprekidno krećemo unapred kroz vreme (nezavisno od toga šta radimo po ostalim koordinatama), dok u prostoru možemo da se krećemo svojevoljno, ali to nema veze sa ovom pričom.
Citat:
anakin14:
sve ovo nije za ovu temu ali ta VREMENSKA DIMENZIJA je isto kao i svaka druga informacija recimo naprimer NAELEKTRISANJE znaci imamo cesticu u tacki x1,y1,z1 i ima naelektrisanje e1 ali moze da ima i naelektrisanje e2 kada se nalazi na x2,y2,z2... i tako mozemo do beskonacnosti sto nas dovodi da samo nase poimanje RECI DIMENZIJA IMA TERMINOLOSKI PROBLEM jer dimenzije ne postoje u apsolutnom kosmosu vec samo u odnosu na neki drugi denzitet tog kosmosa..."ne bi bilo duzine da ona nije UPRAVNA U ODNOSU NA SIRINU niti VISINE da nije upravna u ODNOSU na ravan sirina/duzina ni vremena DA SE STVARI NE MENJAJU U TOM PROSTORU itd....
Dimenzija su takve koordinata da je njima potpuno određeno telo koje opisuješ. Dakle, ako ti ja kažem: "Pogledaj telo

ti tačno znaš o kom telu ja pričam, a onda možeš i da dođeš i izmeriš mu naelektrisanje. A kad ti meni kažeš: "Pogledaj telo

(recimo da se podrazumeva u kom vremenu gledamo), ja ću doći na te prostorne koordinate koje si mi dao i tamo zateći to što zateknem, a naelektrisanje

je tu sasvim suvišna informacija.
Sad malo o tvojim idejama za nove dimenzije.
1) Nema veze na koliko sitnom nivou se nalazimo. Zašto? Zato što ti koordinate možeš zadati koliko god precizno hoćeš, ako treba upotrebi i milion decimala (zapravo treba mnogo više, ali nema veze) da bi tačno opisao sitnoću koju želiš.
2) Ovo deluje nešto smislenije, ali to bi značilo da su naše pretpostavke o kontinualnom toku vremena potpuno netačne. Dakle, ako bismo usvojili ovu tvoju teoriju, pada celokupna fizika od njenih začetaka pa do danas.
3) To što si napisao jeste tačno, ali nisam uspeo da nađem deo gde uvodiš novu dimenziju.
Citat:
anakin14:
zakljucak NAS SVET MOZE DA RAZUME SAMO ONAJ KO SE NALAZI I Z V A N NJEGA...nista vise od ovoga nije potrebno reci....
Nama smrtnicima je dato tri prostorne koordinate, i mi ne možemo da pojmimo više, možda nas neko gleda iz nekog drugog univerzuma koji ima deset prostornih koordinata i smeje se našoj primitivnosti. Međutim, to i dalje ne znači da ne smemo četvrtu i više dimenzije pojmiti kao nešto što nije prostor (što mi i radimo).
Ljubičice crvena, što si plava kô zelena trava.