Vasastajić
Član broj: 291378 Poruke: 738 *.dynamic.isp.telekom.rs.
|
Pokušaću da ti pomognem...
...suština funkcionisanja tih usmerivača toplote, time i gasova, je ta da regulišu ravnomernost, ILI, kontrolisanu usmerenost toplote na gornji ili donji deo rerne.
Kod običnog "smederevca" to se postiže uvlačenjem ili izvlačenjem one šipke sa dugmetom koja se nalazi u gornjem desnom uglu iznad rerne, ako je dimni kanal s desne strane štednjaka.
Uvlačenjem te šipke pomera se jedna limena ploča koja zatvara delimično ili skroz dimni otvor ka odžaku sa gornje putanje toplote, pa se na taj način toplota i gasovi usmeravaju, više ili manje, putem ispod rerne i dalje u dimni kanal i onda je rerna toplija/vrelija u svom donjem delu.
Naše bake su nepogrešivo znale, iskustveno jel, u kom položaju šipka obezbeđuje ravnomernu toplotu u rerni, što je bio i osnovni uslov ravnomernog pečenja štrudle s makom, buhtli s pekmezom, salčića , hleba i tsl.
E, sad i tu je postojala jedna caka, a to je da je rerna uvek bila vrelija na strani gde je i ložište, pa je onda tepsija uvek morala, nakon izvesnog vremena da se okrene za 180° da se postigne ravnomernost bočnog pečenja.
Ja ne znam tačno kako to na toj tvojoj peći izgleda, ali ako znaš princip koji sam ti gore opisao, rešićeš i ulogu tih usmerivača kod tebe, u krajnjoj liniji slikaj to lepo, detaljno, okači ovde, pa ćemo zajedno to rešiti.
Ono što ti sa popriličnom sigurnošću mogu reći je da ako obezbediš da gasovi i toplota prolaze ispod rerne imaćeš i bolje odavanje toplote oko samog štednjaka, bez obzira koristio li rernu ili ne, ali ako je ne koristiš za pečenje onda jednostavno vrata od nje držiš otvorena.
Ako ti pak oko same peći( u rerni) ne treba tolika toplota, onda gasove usmeravaš prema gornjem delu dimnog prolaza i time će ti i ukupna količina emitovane energije od uglja/goriva biti usmerena na kotlovsku vodu i dalje prema radijatorima, a verovatno da i u tom slučaju kod te peći postoji mogućnost prigušenja dimnog odvoda, čime bi se sprečavalo nekontrolisano odavanje toplote kroz odžak.
Slikaj to, pa da vidimo.
|