Citat:
kUdtiHaEX:
U oba slucaja, dobices sve likove na internetu (pogotovo one na YAHOO).
Svaka tebi čast što si zapazio da su kompjuterski programi bolji od likova na Yahoo-u i ostalim chess serverima, ali koja je poenta toga. Ti ćeš pokrenuti tvoj omiljeni program (Chessmaster ili Fritz),
odvalićeš protivnika, i on će se oduševiti kako ti dobro igraš (ili će provaliti da si koristio kompjuter, svejedno), a ti i dalje nećeš imati pojma o šahu (pod pretpostavkom da nisi ni ranije imao pojma, što se može zaključiti iz same činjenice da koristiš šahovske programe da bi se pravio faca po Yahoo-u). Jedini koji će nešto izvući odatle je tvoj nesrećni protivnik, koji će naučiti dve stvari: shvatiće neke svoje greške u partiji (što je izuzetno korisno za svakog šahistu), i
neće se više kačiti s tobom (bilo da te smatra "iznad svog nivoa" ili da je shvatio za kompjuter). Osim toga, koliko sam shvatio sa chat-a u poslednje vreme, ti solidno znaš da igraš šah (mada ne znam zašto izbegavaš partiju sa mnom
), tako da ti je kompjuter daleko od potrebnog da bi "iskazivao svoje potencijale". Inače, na yahoo-u i sličnim sajtovima ima možda 1 od 200 ljudi koji znaju šta u šahu znači "rokada", a još manje onih koji su ikad čuli za "en-passant". Većini njih možeš dati damu fore i 'ladno ih pobediti, što dokazujem i jednom svojom partijom odatle (izvinjavam se zbog ovoga, mislim da nije previše off-topic):
Beli: neki lik koji sigurno nema rejting veći od broja cipela
Crni: ja
1. c3 ....
Čim sam video kako je počeo partiju, odmah sam znao "koliko je sati". Naime, ovo otvaranje (a inače se zovu Saragosa), je izuzetno komplikovano za igru, a lik mi je delovao tako početnički (nisam nikad ranije igrao s njim, ali osećaj je bio u pitanju
), da sam odlučio da nastaviim partiju u stilu "pusti ga da se malo iživljava, vidiš da nema pojma", o čemu svedoće i moji potezi.
1. ... Sh6
2. f3 ...
Moje sumnje se potvrđuju.
2. ... Sf5
3. e4 Sh4
4. d4 Sg6
5. Sh3 Sh4
6. Sa3 Sc6
7. Sf4 e5
8. Sd5 exd4
9. cxd4 ...
I sad, pošto sam video "šta je on i ko je on", ja odlučih da mu
poklonim svoju kraljicu, da bih tako igru učinio zanimljivijom.
9. ... De7
10. Sxe7 ...
Sad do kraja nema zaje*ancije, dao sam mu prednost koliko mogu, sad je red na mene da se vratim u igru.
10. ... Lxe7
11. Sb5 0-0
Za početak sam odlučio da sklonim kralja na sigurno, pa ću posle da razmišljam kako da se vadim iz onoga što sam napravio.
12. Sc3 d6
Pokušaj da u igru ubacim lovca sa c8.
13. Sb5 Ld8
Lik se okuražio i sad mi preti uzimanjem pešaka! Ovo je bio iznuđen potez. Ko bi rekao da će se njegov kralj
za samo 4 poteza naći u matu?
14. Ld2 ...
O njegovom neiskustvu govori i ovaj potez kojim, osim što mi daje pešaka sa d4 "za džabe", zatrpava sopstvenog kralja, što se kasnije pokazalo kao kobno za njega.
14. ... a6
15. Sc3 Sxd4
Naravno! Ovo sam povukao samo zbog pešaka, nisam uopšte uzimao u obzir šta će biti za dva poteza.
16. Sd5 ...
Pojma nemam šta je hteo da postigne ovim potezom, verovatno samo "razrađuje konja", što radi i od početka partije. I tu ja primetim lep potez kojim uzimam još jednog njegovog pešaka, a i gubi pravo na rokadu, i povučem:
16. ... Shxf3+
17. gxf3 ...
Ovo nisam ni očekivao uprkos tome kako je igrao od početka, mogao je da vidi šta se krije iza tog uzimanja pešaka. Još jednom sam tri pura proverio poziciju, i, naravno, odigrao
17. ... Lh4 mat,
na šta je on izašao iz partije glavom bez obzira, čudeći se "odakle se stvorio taj mat".
Zašto sam poslao ovu partiju? Da bih pokazao kakvi likovi dolaze na chess servere, pa ako neko treba protiv njih da koristi kompjuter onda bolje da se zakopa u zemlju i ne izlazi odatle do smaka sveta. Osim toga, možda ova partija bude nekome i korisna, ima u njoj i lepih momenata, pazite da ne upadnete u sličnu zamku
Umalo da zaboravim da odgovorim na pitanje iz naslova. Za analizu partija koristim isključivo Deep Fritz 8, koji je za nijansu bolji od Fritz-a 8 i Shredder-a 7.04 (a skoro je izašao i Shredder 8, kad ga probam javiću vam), dok je Chessmaster zabavan, ali za bilo kakvu profesionalnu upotrebu ne vredi.
Ljubičice crvena, što si plava kô zelena trava.