Pa, škrtarenje je kad stavljaš manje nego što treba :)
E sad, šta konkretno treba za kameni zid - ja samo pretpostavljam, ali nisam siguran pošto sam u građevini uglavnom priučen, ali ne i stručan, pa ne bih da pogrešno savjetujem.
Uglavnom, mislim da se lako mogu pronaći informacije iz relevantnijih izvora i onda se njih pridržavati.
Zaista ne mogu reći da znam i da sam siguran, ali čini mi se da bi bolje bilo da se kameni zid koji je napolju izložen suncu, kiši, vodi, mrazu... zida čistim betonom.
Uvijek sam imao osjećaj da je malter nekako za unutrašnje radove, a beton za spoljne (jesi li nekad vidio npr. trotoar oko kuće od maltera?!)
Pamtim kao dijete mnoge zidove i zidiće oko kuća u Dalmaciji, a koji su bili pravljeni tako što se u drvene šalunge trpale kamenčine (kojih tamo ima u izobilju), a onda između njih sipao beton. Tako su bile napravljene i mnoge kuće. I nakon xx godina to djeluje kao monolitna masa, bez ikakvog pucanja i problema.
Beton ima tu osobinu da se, da tako kažem, starenjem "pretvara" u kamen. Komad betona koji nađeš u rijeci ili potoku u kome je odležao neko vreme - teško se razlikuje od kamena.