Darko Nedeljković
 Član broj: 191820 Poruke: 1760 *.3gnet.mts.telekom.rs.
|
Pazi, svi uredjaju imaju termostat tako da se gase kad dostignu temperaturu koju podesis i pale ponovo kad temperatura vazduha ode u zidove. Ako pitas za vikendicu, da, cim se ugasi kalorifer ledeni zidovi veoma brzo svlace temperaturu u prostoriji.
Ako pitas za ovu plasticnu, da jedna od 2kW zagreje 10 kvadrata vrlo brzo tako da postane prevruce, 15 kvadrata moze da greje isto, moje sobe koje su 25 kvadrata moze sto kazes da smlaci, ali nisam bas siguran da moze da zagreje toliko da bude pretoplo i u potkosulji. Tvoja iskustva sa ogromnom razlikom u grejanju su neuobicajena - jedan od uredjaja je sigurno bio neispravan. Grejac je grejac - zica neke legure namotana obicno na keramicku osnovu i tu nema nikakve veze da li ga je motao Pera iz Rakovice, ili neki strucnjak iz Simensa. Ako se poklapa broj metara i debljina zice, snaga je jednaka kolicniku kvadrata napona i otpora zice, znaci nije potrebna nikakva strucnost, labaratorijski uslovi i ko zna sta da bi se dobila veca snaga. Ako se nesto isfuseri, recimo ugradi kraca duzina zice nego sto treba, snaga se poveca! Taj grejac onda greje bolje nego onaj sa normalnom duzinom zice. Ono sto mi pada na pamet je da Vox osvaja trziste, znaci gradi brend pa nastoji da proizvodi uredjaje koji mogu da rade 100 godina. U tom slucaju ostavi duzu grejnu zicu nego sto treba i grejac greje slabije, ali zato nece nikad da crkne. U svakom slucaju tebi nije problem ako ti je uredjaj od 2kW spor da uzmes od 3kW, ili 2x2kW.
Ako hoces da ti se grejalica ukljuci 5 minuta pa onda pola sata ne radi, moras drzati zidove na sobnoj temperaturi, znaci drzati ukljucenu grejalicu 24 sata na dan, pa ce se nakon nekoliko dana temperatura zidova povecati a grejalica nadoknadjivati samo gubitke kroz zidove i usled otvaranja vrata. Sa druge strane, ako ti to hoces da radis kako si zamislio, ti recimo dodjes uvece, zidovi ti na temperaturi od 5C, ti zagrejes vazduh u sobi na 25C, ali on vec par minuta nakon iskljucenja grejalice padne na 15C jer svu toplotu preda zidovima. A da bi zagrejao zidove za 1 stepen mora recimo 50 puta vazduh da izgubi po 10 stepeni, jer je masa vazduha mala, a masa zidova velika. I tako do jutra, grejalica ti se svakih 5 minuta ukljucuje i iskljucuje. Alternativno resenje je da izolujes zidove. Imas u onoj radnji za majstore stiropor rolnu, par milimetara debelu, koju lepis na zid kao tapete. Time sprecavas vazduh da predaje toplotu zidu tako brzo, pa imas isti efekat kao da je zid na sobnoj temperaturi - 5 minuta grejanje, pola sata pauza. Naravno ako su prozori i vrata sa duplim staklima. Moje neko iskustvo je da nije toliko vazno ni da nesto ekstra dobro dihtuju, sve dok ne dune kosava, a onda drzi gace. Ipak, najvazniji deo je plafon. Ako se dobro secam, plafon sam uzima valjda 30% toplote, 4 zida valjda bese svaki po 10%, pod 10% i prozori i vrata 20%. Pretpostavljam da shvatas da u nekom teoretskom idealnom slucaju gde toplota nema gde da pobegne, dovoljno bi bilo da jednom ukljucis grejalicu i kad postigne temperaturu to je to, ta temperatura ostaje zauvek takva.
|