Kum i ja smo napravili rasad od semena koje nam je prodao neki lik iz Cacka.
Klijavost je bila ok, ali je energija klijanja dosta slaba. Od 1000 semenki smo na kraju dobili oko 400 sadnica.
Ima vrlo specificne potrebe za klijanje, slicno besemenoj lubenici, s tim sto nice povrsinski i trazi svetlost non stop dok nice.
Da li je prevara ili ne, ne znam, predpostavljam da jeste, jer neke brojke koje se mogu naci na sajtovima su zaista fascinantne. Kako god, mi smo rasadili stotinak biljaka, rasad od 30tak cm i debljine vrata korena od oko 4mm 16. juna (zbog kise i hladnoce nismo hteli u maju da rasadimo, kada je trebalo). 26. septembra prosek stabala je bio 1.8m i debljina oko R = 5cm, s tim da je oko 15% stabala bilo znacajno deblje i vislje. Od tih 15% stabala cemo dalje praviti sadnice i siriti zasad. Svako dnevno zalivanje (osim u kisnim danima) i nedeljna prihrana se podrazumevaju - za maksimalan porast korena u prve dve godine.
Plan je da za 7 - 10 godina imamo dovoljno kubika drveta da nama napravimo namestaj za kuce i ostale potrebe. Ako pretekne - super, ako ne - jbg. Nama se dopala boja drveta i navod gde kazu da je veoma cvrsto i lako - za namestaj idealno.
Sve ostale karakteristike koje navode - ako je tako - super, a ako nije - nije nam ni vazno.
Da raste kao ludo, to je istina. Biljka ne izgleda kao bambus sa ovog snimka, niti se po kucanju po stablu moze zakljuciti da je suplje. Sadnice koje smo presekli da vidimo kakve su unutra - nisu bile suplje niti su imale sundjerasto tkivo u sredini stabla.
Ja sam uspeo da iskopan na netu neku americku studiju u pdf-u zimus kada smo ovo sve pokretali, koja je bila veoma obilna i detaljna o isplativosti Paulovnije u USA 80tih godina proslog veka, sad sam je potrazio na racunaru, izgleda da je nisam snimio, ili sam je snimio na proslom sluzbenom racunaru, pa je izbrisana kao i sve drugo sa njega (zato je "prosli"
). Ne uspevam sada ni na netu da je nadjem. Dokument je bio vrlo detaljan o tome kako se gaji Paulovnija, posebno za svaku namenu za koju moze da se koristi. Oni napominju da je najisplativija za daske u brodskom namestaju i za prizvodnju papira zbog prirasta.
Vidjam dosta po terenu biljke Paulovnije, razlicitih velicina stabla. Mogu vam reci da je kao i svaka druga biljka visokog potencijala - koliko joj das (vode, prehrane) - toliko ce i da raste.
Slanina je najzdravija, jos ako se peče na ulju..
Manje su bitne cifre, bitniji su procenti.