zikuce Živojin Jovanović penzioner PIO fond Negotin, Srbija
Član broj: 348531 Poruke: 4 *.adslplus.ch.
|
Pozdrav ljudi
Zamolio bi vas za osnovne parametre podešavanja ovog kotla, za grejni scenario koji ću opisati.
Plus za vašu ocenu ispravnosti projektovane konfiguracije.
Mislim da sad imam sve na okupu, šta mi treba za kotao.
Radi se o AC20, priključen je na dimknjak od inoxa, dimna cev 120mm, koji viri preko 2 metara iznad crepa.
Tako je majstor sa dimnjakom odredio, ne zbog "vučenja" nego zbog tragova dima na crepu.
OK, on je to radio puno puta.
Unutra je Kepo reduktor sa 120/80 na Kepo dimnu cev iz kotla. Nameravam do zida sa 80mm.
Kotao greje novogradnju, sa podnim grejanjem i dobrom izolacijom, 86 u prizemlju i 88 m2 na spratu.
Stolarija je sa troslojnim staklima.
Po proračunu, imam unos oko 7 kw/h pri -10 stepeni vani.
Program mi pokazuje nešto preko 3,7 kw/h ali polazim od najgoreg.
Znači AC20 bi morao da postigne.
Kad deca nisu tu u novoj kući, AC20 će zameniti postojeći kotao na ložulje, Dakon NM35 sa gorionikom, plavi plamen, švajcarski fabrikat, u staroj kući.
Prvi Hansa, žuti plamen, nije dao zadovoljavajuće rezultate, pa je zamenjen.
Dizna je 0,5 Galona na sat i daje oko 18 kw.
Ac20 i NM35 nameravam koristiti naizmenično, pojedinačno ili da dopunjuju jedan drugog.
Na AC20 u novoj kotlarnici biće razvodnik sa po 2 voda za novu i dva voda za staru kuću.
Unutar nove kao i stare kuće, regulacija temperature se vrši kotlovskom automatikom u kotlarnici i motorizovanim mešnim ventilom, trokraki, koji regučoiše vanjski senzor i Danfoss računar.
Unutar kuće nema termostat jer se reguliše direktno preko temperature polaznog voda i Danfoss automatike.
Regulacije pojedinih prostorija, van generalne regulacije preko automatike, nema. Jedino se može u spratnom razvodniku zatvoriti ventili za tu protstoriju, ako zatreba.
Balansiranje protoka bi trebalo da ostane u redu, iako se zatvori jedna prostorija i izbaci iz sistema.
Ac20 treba da daje konstantnu temperaturu vode od oko 70°C u regulaciju obeju kuća.
Od razvodnika, savka kuća se reguliše pomoću kotloc+vske automatike, vanjskih senzora i Danfoss, odsnosno za novu kuću, Siemens/ Landis-Gyr RVP 54-100.
Nova kuća dobija vakumske cevi za toplu vodu, odnosno dodavanje grejanju, kad ima uslova.
Moj sin želi toplotnu pumnpu voda-voda, uslove imamo u Neogtinu. Voda je oko 14 stepeni na oko 8 metara dubine.
Ali to kasnije, zasada ostavljamo mogućnost prikjlučka bafera na ovaj sistem.
razdaljina nova i stara kotlaernica je oko 12 metara, cevi će praviti malu krivinu uvis od oko 2 metara, da dobijem minimum >20 cm nulte tačke za cirkulacionu punpu.
Izolacija cevi je Armacell Armalok PUR izolacija, 35x30, obložena sivom plastikom koja se zalepi oko cevi.
Prečnik cevi je 35mm, bakar.
Ulaz u staru kotlarnicu i razvod se vrši preko pločastog izmenjvača toplote, velikh dimenzija.
Fizička veličina je 25 x 50cm, sa 20 ploća od inoxa.
Neki švajcarski proizvođač.
Kupio sam namerno takve dimenzije zbog malog otpra cirkulacione pumpe u AC20 jer nameravam samo nju koristiti za primarnu cirkulaciju.
Znači pumpa u AC20 pokreće cirkulaciju tiple vode u izmenjivaču i ništa više.
Iz izmenjivača ide stari krug grejanje od kotla na ložulje, sa mogućnosti korišćenja AC20 ili Dakon NM35, bez da se fuifi mešaju jer su krugovi odvojeni u izmenjivaču.
Trokraki ventil PAW sa motornom regulacijom i pumpe Magna 3 32-60-180 preuzima grejanje stare kuće.
Kepo Ac20 dobija trokraki ventil zaštite od kondenziranja na 50 stepeni, ESBE VTC511. U povratnom vodu.
Željenih 70 stepeni polaznog voda za staru kuću, obezbeđuje trokraki mešni termostatski ventil ESBE VTA572 30-70 stepeni.
AC20 je bez dodatne pumpe, za sada i za staru kuću, nepovratne ventile nisam računao jer da pitam vas.
Nepovratni ventili imaju ipak neki otpor a j anemam pojma koju snagu ima pumpa u AC20.
Sad bi vas molio za savete u vezi podešavanja kotla, modulacije, cirkulacione pumpe, izduvavanja....
Ovde u forumu sam pronašao podešavanje pumpe da se isključi na 50 stepeni povratne vode.
Koju ulogu tu igra antikondenzacioni trokraki ventil, na šta treba da obratim pažnju?
Šta je bolje, modulacija kad postigne ili isključenje i ponovno paljenje kad se ohladi? Nemam bafer da prebrodi meku fazu bez tople vode iz kotla.
Regulacija grejnog kruga stare kuće se prilagođava preko mešnog ventila temperaturi dolaznog voda, na to ne treba da obraćam pažnju.
Mogu koristiti ugrađenu pumpu iz AC20 sa 2 komada nepovratna ventila u polaznom i dolaznom krugu, obzirom da imam neku razdaljinu do stare kotlarnice i izmenjvača toplote u njoj?
Bakarne cevi 35mm koristi majstor za montažu.
Svuda su 35mm, u novu kuću smo ubacili podzemno u PVC kanalizacione cevi, AluPEX cevi 35mm sa izolacijom. U staru kuću ulaze 35mm bakar, tako je bilo 1997 kad je rađeno to grejanje.
Koja je vaša procena o zamišljenom sistemu i karakteristika AC20?
Na šta moram obratiti pažnju u datom scenariju, kotao udaljen 12 metara od razvoda, ugrađena pumpa dovoljna, nepovratni ventili da ili ne...sve su to nepoznanice za mene.
Hvala vam unapored i izvinite na dugom postu, znam da je specifično, jako specifično.
Lepe pozdrave
Živojin
|