Citat:
dexaomo:
Pozdrav imam jedno pitanje .
Od skoro sam vlasnik kotla kepo energreen od 25kw . Kotao je preko anti kondez ventila esbe vtc 512 spojen na bafer. Taj anti kondez ventil tek otvara ka baferu od 60 stepeni .
Iako je bilo priče da se postavi sonda koja ce pratiti temperaturu bafera i to ce upravljati kotlom to nije urađeno. Serviser je podesio temperaturu na 65 i kotao je brzo ugrejao samog sebe, a da voda skoro nije ni krenula ka akumulatoru, i krenuo u gasenje. Na moje isinstiranje dignuta je temperatura na 80 stepeni . I onda je krenuo da se puni akumulator , na kotlu ke jako dugo pokazivao temperaturu 74-75 dok nije napunio bafer i dostigao zadanu temperaturu od 80. Dostigao je temperaturu presao u modulaciju pa u standby
E tu je po meni problem . Kotao je posle 2 sata izduvavao gasove . toplotu iz kotla kroz odzak i pumpa je sve vrene vrtela bespotrebno vodu .
Interesuje me sta se tu moze uraditi kad dostigne zadanu temperaturu da se skrati vreme izduvavanja/hladjenja i prekine cirkulacija pumpe . Jer mislim da mi je tim postupkom bafer oladjen sa nekih 80 stepeni na oko 65 kad je se kotao konacno ugasio.
Pozdrav dexaomo,
Moguće je blokirati pumpu pri gašenju kotla. Da bi ovo uradili neophodno je da se ugradi sonda bafera. Na ovaj način elektronika kotla prepoznaje vezu sa baferom i možemo aktivirati blokadu pumpe.
Možete nam se javiti na brojeve telefona tehničke podrške kako bismo instrukcije preneli serviseru koji je bio kod Vas.
Što se tiče trajanja rada ventilatora, on u gašenju radi na osnovu temperature dimnih gasova.
Parametar temperature dimnih gasova kao uslov za gašenje je podešen na 70 stepeni.
U zavisnosti od stanja na terenu ovaj parametar će biti zadovoljen brže ili sporije.
ststeva je lepo objasnio razliku između rada pumpe na sistemu sa baferom i bez bafera sa direktnim slanjem tople vode u radijatore.