mlsv: Poštovani,
Vrlo sam blizu odluke da kupim i instaliram kepo kotao na pelet, najverovatnije energreen ili comfort AC seriju, pa ću imati nekoliko pitanja za sve koji mi mogu pomoći.
Naime imam u kući instalaciju grejanja sa kotlom na drva-ugalj, radjenu pre 20-25 godina i zelim da promenim kotao. U sistemu su kotao, radijatori, bojler za sanitarnu vodu, solarni sistem za grejanje sanitarne vode (u funkciji samo leti, zimi ide iz kotla), kao i redno vezan električni kotao koji kao akumulator toplote koristi postojeći bojler kotla.
Kotlarnica mi je u podrumu, sa dva prozorčića za svež vazduh, grejna površina je oko 180m2, kuća je na dva sprata, lozi se do 6 meseci godisnje, dva meseca sigurno po ekstremnoj hladnoći.
Kepo kotao od 25kw zagreva površine 130-220m2. Preporuka je da se konsultujete sa majstorom instalaterom koji bi izvršio proračun gubitaka na Vašem objektu i proračun sistema centralnog grejanja, te na osnovu toga Vam dao preporuku za snagu kotla. Postoji niz faktora koji utiču na odabir snage kotla, kvadratura, svakako, nije najrelevantniji parametar za odredjivanje snage kotla.
Neretko se dešava da je objekat predimenzionisan radijatorima, pa je kupac primoran da kupi veći kotao, iako ima kvadraturu koju u drugim objektima zagrevao kotao manje snage.
Najradije bi pazario energreen 35 po karakteristikama, osim ako nije po vama predimenzionisan snaga i savetujete mi manji kotao. Onda me zanima razlika izmedju klase kotla 4 (energreen 25) i klase 5 (energreen 35), da li je samo u stepenu korisnosti ili i u debljini kotlovskih limova?
Stepen iskoriscenja kod AC 25 je i za nijansu bolji iako je 4 klasa. Razlika je u mikro prasini koja odlazi u atmosferu pri sagorevanju, i samim tim je 4 klasa.
Može li se negde naći detaljna šema priključaka i instalacija unutar kotla i iz kotla, kao i elektro seme priključaka, šeme na sajtu su jako siromašne informacijama?
U narednih 10 dana na nasem sajtu imacete mogucnosti raznih sema povezivanja kotla sa instalacijom.
Može li se upravljati cirkulacionom pumpom kotla bez loženja? Postoji li priključak za priključenje drugog voda sa eksterne pumpe, ili mogućnost bybasa cirkulacione pumpe?
Ovo pitam zbog vezivanja elektro grejača vode u situaciji eventualnog kvara ili nestasice peleta.
Vi kao korisnik ne možete upravljati pumpom kotla. Cirkulaciona pumpa je integrisana u kotao i iskljucivo je kompatibilna sa kotlom. Temepreturu na kojoj se pali cirkulaciona pumpa podešava ovlašćeni serviser firme KEPO. Ne postoji mogućnost bypasa cirkulacione pumpe u kotlu.
Pokušaću da priključim skice postojećeg stanja i moje zamisli za jednostavnu zamenu kotla.
Svima unapred zahvaljujem na komentarima i predlozima.
Pozdrav,
Milisav