Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije

elitemadzone.org :: MadZone :: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije

Strane: 1 2

[ Pregleda: 12219 | Odgovora: 28 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Machiavelli...
Đorđe Đokanović
IT Support Engineer II
www.amazon.com
Philadelphia

Machiavelli...
Član broj: 90589
24.127.168.*

Sajt: www.linkedin.com/in/dorde..

+92 Profil

icon Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije31.12.2014. u 15:18 - pre 120 meseci
Bas citam u Kuriru da hakeri koji su ukrali baze MUP prete objavljivanjem jos podataka, zajedno sa email adresama i td. Bas bi voleo da prokomentarisemo ovde.
Naime ovo je prvi put u Srbiji da je neko dosao u posed ovih baza i uopste kompromitovao kompjutere MUP Srbije.
Ovi podaci su bili "na izvolte" stranim tajnim sluzbama uvek, jer njihova sigurnost vazda bila znak pitanja, ali objavljivanje ovih podataka ne moze da kjoristi nikom. Objavljivanje moze samo naneti stetu - kakvu god, ali nikako dobitak za bilo koga.

Ovi "klinci" be trebao da objavljuju podatke sa privatnih racunara o zloupotrebama, kompromitujuce mailove, mutne poslove itd, a ne JMBG, adrese i slicno. Kao drustvo bi imali koristi u raskrinkavanju baraba. Ja se u principu slazem sa hakerisanjem kao nacinom za borbu, ali ipak treba imati granice i gledati da se sto manje stet nanosi dok se ciljevi postizu.

[Ovu poruku je menjao Machiavelli... dana 31.12.2014. u 16:28 GMT+1]
Having an idea is like being in a nutshell, but exchanging idea and collaborate
with
others is like being in infinite ocean of knowledge.

Veruj u sebe. Ako ti neces, ko hoce?!

„Bolje živeti 100 godina kao milioner, nego sedam dana u bedi.“

Odgovor na temu

Dexic
ASP

Član broj: 253999

+1376 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije31.12.2014. u 15:34 - pre 120 meseci
Imace dobiti, kako nece? Kad pocne kradja tudje imovine zaslugom ovih podataka, imace korist lopovi :D (znaci jeste dobitak za njih :))
To sto nije dobitak za drustvo nisi pomenuo :)

A imace i vlada koristi od toga - nece se pricati o bitnijim stvarima.

Odgovor na temu

ventura

ventura
Član broj: 32
*.dynamic.sbb.rs.

+6455 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da odjabljuju JMBG i ostal informacije31.12.2014. u 15:41 - pre 120 meseci
Citat:
Machiavelli...
Naime ovo je prvi put u Srbiji da je neko dosao u posed ovih baza i uopste kompromitovao kompjutere MUP Srbije.

Mislim da su se novinari malo zaneli pod prvelikim uticajem holivudskih filmova.

Podaci su ukradeni tako što je sistem administrator u agenciji za privatizaciju ostavio otvoren pristup web folderima, a u iste je u tekstualnom obliku stavio fajl sa insertima za bazu priljavljenih za besplatne akcije... Uglavnom 'haker' je verovatno ukucao svoj matični broj u google, i izašao mu je link za taj txt file koji je bio uredno indeksiran, i eto cele filmske priče iz toga.

Više o tome:
http://blog.b92.net/text/25026...icnosti-za-5-miliona-gradjana/

A inače masa firmi, odnosno nepismenih sistem administratora ostavlja takve propuste, dovoljno je samo googlati po domaćem internetu i naćićete na brdo otvorenih foldera/ftp sajtova, prepunih dokumenata... Recimo jedan od drastičnihih slučajeva je Unicredit Leasing koji je tako imao otvoren web pristup internom folderu gde im se nalaze sve kreditne aplikacije i prateći dokumenti od 2012 godine pa naovamo, itd.

Odgovor na temu

zica49
Ivica Antolović E74ZI
44°50′N 18°03′E

Član broj: 3011
*.team.ba.

+1146 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije31.12.2014. u 16:02 - pre 120 meseci
Najcesce bude problem sto se na mjesto sistem adminstatora postavi "mali od sestre" on se uhljebi i koga briga...
Ja sam iz BiH sporo "kontam"pa molim za razumijevanje!

Odgovor na temu

Machiavelli...
Đorđe Đokanović
IT Support Engineer II
www.amazon.com
Philadelphia

Machiavelli...
Član broj: 90589
24.127.168.*

Sajt: www.linkedin.com/in/dorde..

+92 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije31.12.2014. u 18:06 - pre 120 meseci
Slazem se da u potpunosti sto se tice sistem i mreznih administratora. Objavljivanjem, nbisam siguran iskreno koliko moze i da se ukrade neciji identitet samo sa tim podacima, ali definitivno ne bi trebali da izlaze u javnost - prosto ne vidim smisao.

Tuzno je koliko je Security i kvalitetan mrezni i sistem menadzment zapostavljen u Srbiji. Ja mislim da drzavni organi nizu svesni koliko stete se moze naneti celokupnoj drzavnoj administraciji i uopste drzavi ukoliko neko maliciozno napadne interne kompjuterske sisteme i obrise i unisti podatke. Ja pretpostavljam da s eu odeljenju za tehnoloski kriminal nalaze, koliko toliko, kvalitetni kadrovi ali je neverovatno koliko propusta ima.
Having an idea is like being in a nutshell, but exchanging idea and collaborate
with
others is like being in infinite ocean of knowledge.

Veruj u sebe. Ako ti neces, ko hoce?!

„Bolje živeti 100 godina kao milioner, nego sedam dana u bedi.“

Odgovor na temu

zica49
Ivica Antolović E74ZI
44°50′N 18°03′E

Član broj: 3011
*.team.ba.

+1146 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije31.12.2014. u 18:33 - pre 120 meseci
Covjece pa gdje ti zivis aha u USA....

O mozdanim vijugama drzavnih organa ne samo u Srbiji nego vecini zemalja EX YU mozes se napisati "tragikomicna drama"..

Slucaj koji nije vezan za IT ali interesantan..

Drzava BiH donijela zakon o zastiti licnih podataka.
Javno objaljivanje maticnog broja,broja licne karte,broja vozacke dozvole,broja poreskog obveznika i jos mnogo toga kaznjivo po zakonu tom i tom clan taj i taj itd.
Kazna ta i ta...

Vozaci pocetnici dvije godine na zadnjoj sefersajbi moraju nositi slovo P a na istom ispod napisan broj vozacke dozvole na koju se odnosi.
Ako se nema slovo P sa tim brojem slijedi kazna....

Sta je cudno :)[img][/img]
Ja sam iz BiH sporo "kontam"pa molim za razumijevanje!
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

test1234
Branislav B. Rakic

Član broj: 146636
*.dynamic.sbb.rs.

+318 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije31.12.2014. u 18:39 - pre 120 meseci
Kazu ljudi koji rade u odeljenju za tehnoloski kriminal da je tata od pokojne Tijane jedan od stručnijih ljudi u toj ekipi. Mali of top.

Odgovor na temu

superbaka

Član broj: 5290

+1298 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije31.12.2014. u 19:11 - pre 120 meseci
evo ja ukucah svoj JMBG i izadjose moji licni podaci sa sve skeniranim potpisom :)

Odgovor na temu

hotchimney

Član broj: 300237

+822 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije31.12.2014. u 19:20 - pre 120 meseci
Citat:
Machiavelli...:

Ja pretpostavljam da s eu odeljenju za tehnoloski kriminal nalaze, koliko toliko, kvalitetni kadrovi

Na osnovu čega se može graditi optimizam da u bilo kojem sektoru partijska stoka služi bilo čemu drugom osim preživanju?

Odgovor na temu

2012

Član broj: 296004

+926 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije01.01.2015. u 11:28 - pre 120 meseci
Sta se lose (strasno za panicare) moze desiti jednoj osobi, ako neko dozna njen matican broj ili adresu ili broj racuna?

Odgovor na temu

Homer J. Simpson
Zombilend

Član broj: 307921

+923 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije01.01.2015. u 13:54 - pre 120 meseci
Treba da objave , da bi ovce reagovale i naterale odgovorne parazite da bolje cuvaju podatke.
A cak i ako su ovce polumrtve (pa ne reaguju) 'hakeri' treba da objave podatke jer ce onda paraziti da sprovedu zamenu JMBG i svih dokumenata i to naravno naplate od gore-pomenutih ovaca

Odgovor na temu

Darko Nedeljković

Darko Nedeljković
Član broj: 191820
*.dynamic.sbb.rs.

+2295 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije01.01.2015. u 14:16 - pre 120 meseci
Citat:
2012:
Sta se lose (strasno za panicare) moze desiti jednoj osobi, ako neko dozna njen matican broj ili adresu ili broj racuna?

Nista. Prosto se neka ekipa uhlebila na takav "posao" da siri pricu okolo kako je zastita informacija nesto mnogo vazno. Ljudi dodju na svakakve ideje, samo da ne bi morali do penzije da rade pravi posao u proizvodnom ili usluznom sektoru.
Ako neko zeli da proba da uradi nesto lose sa mojim licnim podacima, dacu mu ih na raspolaganje, s tim da bude u formi opklade i ako ne uspe da uradi nista u toku odredjenog broja dana, da mora da mi isplati neki novac.

Odgovor na temu

hotchimney

+822 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije01.01.2015. u 16:25 - pre 120 meseci
Citat:

Ako neki bandit sazna da imaš novaca možeš proći kao u sledećem primeru:
Citat:
Kidnapovali čoveka i tražili novac

Kako se navodi u saopštenju, pritvor je određen za M.Z. (25) i I.S. (26). Njih dvojica se terete da su 1. jula prepodne 31-godišnjeg mladića na silu odvezli automobilom i držali vezanog u šumi pokušavajući da mu iznude novac.

Dakle, dva bandita tukli čoveka da mu iznude novac. Imena bandita nisu objavljena valjda da im se ne ugrožavaju "ljudska prava".
Nije poznato da li su ga banditi znali od ranije ili su putem hakerisanja došli do podataka nesrećnog čoveka.

Odgovor na temu

7.scena

Član broj: 324066
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: https://www.kupacikostimi..

+355 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da odjabljuju JMBG i ostal informacije01.01.2015. u 17:12 - pre 120 meseci
Citat:
ventura:
Podaci su ukradeni tako što je sistem administrator u agenciji za privatizaciju ostavio otvoren pristup web folderima, a u iste je u tekstualnom obliku stavio fajl sa insertima za bazu priljavljenih za besplatne akcije... Uglavnom 'haker' je verovatno ukucao svoj matični broj u google, i izašao mu je link za taj txt file koji je bio uredno indeksiran, i eto cele filmske priče iz toga.

Protivrecis drzavi ? :)

Citat:
Agencija za privatizaciju saopštila je danas da nije objavila na Internetu lične podatke građana, koji su dobili besplatne akcije i koji su podneli zahtev za dobijanje besplatnih akcija, iz baze Agencije i ocenila da je najverovatnije reč o hakerskom upadu na server Agencije.

Da li se neko seca spiska gradjana koji je objavljen na sajtu blica kao glavna vest, pre ~mesec dana, deo spiskova je bio prikazan u obliku screenshotova. Spisak su im dostavili hakeri.
Spisak je slican kao ovaj iz agencije, ime, prezime, adresa, jmbg, ali onda ide bonus, broj mob. telefona, za koga gradjanin glasa ili kakvo politicko misljenje ima. Naravno ta kolona nije popunjena za sve gradjane.

Odgovor na temu

Homer J. Simpson
Zombilend

Član broj: 307921

+923 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije01.01.2015. u 17:17 - pre 120 meseci
Lazu da su hakovani da bi sacuvali fotelju.

Citat:
hotchimney:
Citat:

Ako neki bandit sazna da imaš novaca možeš proći kao u sledećem primeru:
Citat:
Kidnapovali čoveka i tražili novac

Kako se navodi u saopštenju, pritvor je određen za M.Z. (25) i I.S. (26). Njih dvojica se terete da su 1. jula prepodne 31-godišnjeg mladića na silu odvezli automobilom i držali vezanog u šumi pokušavajući da mu iznude novac.

Dakle, dva bandita tukli čoveka da mu iznude novac. Imena bandita nisu objavljena valjda da im se ne ugrožavaju "ljudska prava".
Nije poznato da li su ga banditi znali od ranije ili su putem hakerisanja došli do podataka nesrećnog čoveka.

Bandit ce da sazna tako sto ce da te vidi u gradu , cuje u kraju , vidi da imas neki biznis pa se raspita.
To je mnogo lakse nego da ceka hakere ...

Odgovor na temu

hotchimney

+822 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije01.01.2015. u 18:33 - pre 120 meseci
Šta ima da gluvari po gradu kad kompletan spisak ima na "izvolte ga"?
Ako bi se raspitivao samo bi postao sumnjiv.

Odgovor na temu

Darko Nedeljković

Darko Nedeljković
Član broj: 191820
*.dynamic.sbb.rs.

+2295 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije01.01.2015. u 21:05 - pre 120 meseci
Citat:
hotchimney:
Ako neki bandit sazna da imaš novaca možeš proći kao u sledećem primeru...

O, a ja se oduvek pitao zasto i kako je ona ekipa Ceda/Legija svojevremeno kidnapovala miskovica i uzela otkup od 5 miliona evra, kad ono znaci razlog je sto mu nekako JMBG procureo u javnost

A sada ozbilno - kako se iz mog JMBG i broja racuna moze saznati da li ja imam novaca?!

Odgovor na temu

hotchimney

+822 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije01.01.2015. u 21:33 - pre 120 meseci
Ja ne znam zašto deca ne dobiju šolju toplog mleka i u pola devet u krevet?

Ajde, gde sam ja pomenuo JMBG ???

Da ti nisi duplikat od @2012? Ako jesi onda ne moraš ništa da odgovaraš.

Odgovor na temu

2012

Član broj: 296004

+926 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije02.01.2015. u 00:01 - pre 120 meseci
Citat:
Darko Nedeljković:
Citat:
2012:

Nista. Prosto se neka ekipa uhlebila na takav "posao" da siri pricu okolo kako je zastita informacija nesto mnogo vazno. Ljudi dodju na svakakve ideje, samo da ne bi morali do penzije da rade pravi posao u proizvodnom ili usluznom sektoru.
Ako neko zeli da proba da uradi nesto lose sa mojim licnim podacima, dacu mu ih na raspolaganje, s tim da bude u formi opklade i ako ne uspe da uradi nista u toku odredjenog broja dana, da mora da mi isplati neki novac.

Znam i ja da ne moze uraditi nista, ali ocekujem da mi razloge za zabrinutost objasni neko od zabrinutih.

Ako neko dozna moj matican broj, jedino sto ce znati o meni je kad sam rodjen i moze mi cestitati rodjendan. Za bilo koju drugu zloupotrebu treba ce mu/im jos nekoliko dokumenata ili procedura.

Ako neko dozna broj mog racuna jedino sto moze uraditi je da uplati neki dinar/euro na taj racu i nista vise, za bilo kakvu zloupotrebu, opet treba jos dokumenata ili procedura. Mnogo je nezgodnije ako neko dozna broj kreditne kartice i zastitni kod za verifikaciju (cvv). U navedenim podacima koji su nestali nema podataka o kreditnim karticama.

Odgovor na temu

hotchimney

+822 Profil

icon Re: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije02.01.2015. u 07:37 - pre 120 meseci
Pa sad, ako neko dozna nečiji matican broj osim rodjendana može da zna i druge stvari. Na primer

JMBG: 2401902127951
Datum rođenja: 24.01.1902.
Država: Bosna i Hercegovina
Region: Doboj
Pol: Ženski

tj. znaće tačan datum rodjenja, starost, pol, mesto i državu registracije.
Direktno može da proceni
da li ta osoba ide u obdanište/vrtić/zabavište/školu,
da li je radno aktivna ili eventualno u penziji,
da li je došljak ili starosedeoc na odredjenom području.

Ostaje mu da napravi falsifikat lične karte i da odmah ima pristup besplatnim akcijama.
U kompromitovanim bazama se nalazilo dovoljno podataka za falsifikovanje različitih ličnih dokumenata, kao i logovanje na sajt Agencije za privatizaciju.

To za početak, a posle, kad se "ispeče zanat"...

Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Da li hakeri treba da objavljuju JMBG i ostale informacije

Strane: 1 2

[ Pregleda: 12219 | Odgovora: 28 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.