Super. Bas sam pretpostavljao da su to te zamerke, ali je bolje kada ih vec postavljas

, pa tacno znamo o cemu se radi.
Ajmo iz pocetka.
Citat:
Lavlja_Jazbina: Zameram ti na ovom usecanju gornjeg noseceg dela krova.Mislim da si ostavio da pola grede nosi krov !
Tacno je donekle to sto si rekao t.j. da pola grede nosi krov. Kada gledas situaciju, to ispada bas tako.
Ali to je jedan od nacina postavljanje greda. Grede koje prakticno nose teret su sa donje strane, i duze, a ove druge su sa gornje strane.
Kako god, jedne mora da su gore a druge dole.
Evo prakticno kako se preporucuje da se rade grede, a prvi slucaj, onaj uokvireni sa crvenim krugom je bas moj:
Zbog ovakvog tipa urezanje greda, postavljeni su kosi delovi ispod, t.j kosnici pod 45 stepeni koji podupiraju kompletno gredu, tako da ta polovina je kompenzirana

Opterecenje naprecnog preseka grede je reduciran bas zbog kosnika. Prakticno ovo je prosto opretecenje grede, koje zbog toga sto je pouprena odozdo moze da se racuna kao da je konzolni nosac na kome deluje sila od polovine kraka grede, tacnije moment.
Dali se slazes?
Tako da nikako ne postoji varijanta da se desi ovo:
Mislim da sa debljinom grede od 10x10 cm, i kosnicima, na rastojanju od 3 metra od stuba do stuba, cela konstrukcija je i predimenzionirana, tako da slobodno mislim da mogu da besim cak i svinju za dranje

od 200 kila...
Na sredinu grede sam ja stajao bez ikakvih problema.

Cak se obesio i jedan drug koj ima 150 kila

Konstrukcija nije mrdnula, tako da slobodno mozes i ti to kad budes pravio da uzmes u obzir. Samo pazi na razmak izmedju greda
Sledeca stvar:
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Za onaj deo ankerisanja za zid sto kazes da se ne vidi,kako si mislio ?!
Vidi se, ali nije nista kriticno. Uopste. Na tom delu dolazi polica, ustvari tako sam zamislio, da dodje polica, pa taj deo se nece uopste videti. Nisam hteo da srafim sa druge neke strane, a mogao sam, ili da to drugacije izvedem, ali iskreno, ovo mi je bilo najlakse i naj jednostavnije.

Tacno je da je malo estetski bezveze, u pravo si, zato i treba da se prikrije

A funkcionalnost mu je besprekorna i savrsena, po meni najbitnija stvar ...
Citat:
Lavlja_Jazbina: Za kosi deo kako si ucvrstio mogao si sa gornje strane da se ne vidi daj sraf sa donje strane.
Slazem se...Uopste se nisam ni setio da moze to tako, iskreno.
Ali kad bolje razmislim, mozda je ovako i bolje, jer situacija na terenu ne dozvoljava da se sakriju svi srafovi. Gornji da, ali zbog blizine zida nema sanse one druge da sakrijes... + greda je debljine 10cm, i morao bi da je probusim celu, nije to problem, ali kako sam rekao ne i sa one strane gde je greda na 10 cm ispred zida.. Nemoguce je to... Video bi se samo jedan sraf manje. Da sam mogao oba da sakrijem, mozda...Ali samo jedan, malo vise vremena...
Mislim da se slazes i ti sa mojom konstatacijom
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Sapa koja nosi gredu je mogla ovakva ali i tvoja je o.k. samo mislim da je dosta skuplja.
Hteo sam i ja takve sape kao sto si ti postavio, ali nisam nasao.
Cena ovih koje sam kupio kod nas je 3 eura po paru, sto mislim da je sasvim OK cena...
Neznam koja je cena kod vas???
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Konstrukcija i zamisao je ok,vidim da je ista ovakva.
.......................
E sad mozda sam paranoican za krov zbog svoje izvedbe koju cu da radim uskoro a ona je 8m duzine i 4 m sirine,sve od greda i dasaka
starih 76god.Nabavio sam stabilni abrihter sirine 280mm i rucni koji je 100mm sirine.Naravno kada budem radio slikam pa cu postaviti ovde,mada sam vec poceo neku temu,valjda.Nisam gledao.
Pa da dodam kada si vec zakuvao sa letnjikovcem,okove koji se koriste.Trebace nekome.

.
Da, tacno, konstrukcija je bas takva kao na slici. Jedino ima puno posla oko krojenja i ukrojavanja...
Mogu da kazem da sam tu konstrukciju sa caletom radio dva dana od po 8 sati efektivnih. Nas dvoje... Mozda i vise...
Puno aglova, puno matematike i seckanja, puno zajebancija...Ali mora da se postavi jedna osnova, jedna prva...Pa druga i treca i da se proveri centar...Kod mene je to bilo idealno...Iz centra sam spustio visak

do ploce da vidim dali mi je sve kako treba...

Jer ako to promasis, onda ce sve da ide ukoso...
Sto se tice tvoje konstrukcije, na 8 metara ja bi postavio 4 grede na 8m, 10x10cm sa kosnicima od 45 stepeni...Nikad nece to da popusti

pa makar obesili i traktora na tu konstrukciju
Ako ide sve to na dve vode, mislim na krov, i duzina od 4 metra bi bila sasvim OK, mada bi kosnici trebali da budu malo veci, jer ce krov da se nosi na onih greda od 8 metara, a ako radis na 4 vode, onda nije lose da bude jos jedna na onih 4m, t.j. na tu stranu da su tri grede od 10x10cm.
Sto se tice okova, trebace nekom, tacno...I ja sam koristio deo tog okova
A cestito i za masinice....Sa srecom da ih koristis
Ja imam rucni abrihter, za sitne stvarcice
Citat:
Java Beograd: Bogtemazo, Sale, i u ovom poslu si bolji bar od polovine onih koji sebe nazivaju profesionalcima ! Kako si ukrojio krovne letve - umetnost !
Hvala na komplimentima

Trudim se da uradim sve sto radim sto mogu kvalitetnije i dobro

A sto se ukrojavanja tice, rekao sam...Dva dana sam radio na tome. Grede sam sekao rucnom testerom, a fino podesavanje rucnim abrihterom...

Kad sam ih pricvrscavao, jedan drzi, drugi busi rupe dugackom burgijom i srafi...Ako ne izbusis rupu, nema sanse da usrafis sraf te duzine, tacnije 15cm i 12 cm...
Danas sam zavrsio i kovanje daske, bio je vec mrak i nisam uslikao kako to izgleda... Slike sutra ujutru...
Sledi postavljanje terpapira, da slucajno ne pocne kisa. Zatim treba da nabavim oluke, postavim ih, a preko dolazi sindra...
Sve boje i dezene ima, al bas takvu kakvu ja trazim ne mogu da nadjem nigde...Bas sam maler
Sale