Citat:
gti2:
Zbog tog kvara ne moras da menjas bojler.Jednostavno nadji novu cev koju ces navuci na taj preostali deo i resen problem.
Problem je u tome što kroz rupu za grejač ne mogu da provučem ni tri prsta, a kamoli celu šaku i ruku. Metalac bar na ovom modelu ima mali otvor na kazanu tako da nema šanse da zamenim cevku, sem ako ne postoji neka fora za koju ne znam.
Pošto je mala rupa situaciju iznutra sam snimio kamerom na mobu, ovako to izgleda:
izvod hladne vode:
cev za toplu:
slomljena cev za toplu vodu:
Slomljena cev je od neke loše plastike koja je postala krta i porozna. Pretpostavljam da je ovo mana svih Metalac bojlera. Deo koji u proizvodnji košta par dinara je onesposobio ceo bojler.
Inače onu magnezijumsku anodu koja služi da spreči rđanje je otkinuo kamenac od tela grejača. Odvojena je stajala u masi kamenca, tako da mislim da već neko vreme nije imala funkciju. Inače kazan nije bušan, a grejač, pošto sam ga oslobodio kamenca izgleda kao nov. Sastavio sam boljer i sad oslobođen kamenca radi kao sat (do pola :-D), dok ne smislim šta da kupim.
A da, kamenac:
Ovo je samo fini ostatak jer je veći deo šodera uhvaćen u lavor, pa vi vidite čime se kupamo, a neki kafu i čaj kuvaju od bojleruše.
Nije slučajno što Gorenje uslovljava garanciju od 10 godina time da svake 4 godine majstor mora da otvori bojer isprazni kamenac i zameni magenzijumsku anodu. Pa bakara iako ti rade ti bojleri, razmisli da odvojiš jedan da pogledaš da li anode postoje i istreseš kamenac.
@Darko i bachi
Hvala na savetu.
Gledam upravo ponudu bojlera, nigde da vidim u opsisma prohromski kazan, da li je čelični kazan isto što i prohromski ?
@palavestro
Nemam odgovarajuću elektro instalaciju za protočni bojler, tako da ništa od toga. Ove banovačke bojlere ti proizvodiš ? Često sam u Banovcima, da li kuhinjski može da se priključi na običnu šuko utičnicu ?