Darko Nedeljković
 Član broj: 191820 Poruke: 1760 *.dynamic.pppoe.mgts.by.
|
A prvo da navedem sta lokalni mladi ljudi navode kao najvece probleme Belorusije:
1) Alkoholizam.
Neki piju zbog tuge, neki zbog radosti, neki zbog navike, neki jer imaju mnogo slobodnog vremena pa ne znaju kako drugacije da ga potrose, neki sto prosto vole da piju... na ulici se ne mogu videti pijani ljudi, ali svi kazu da oni itekako postoje. Alkohol je jeftin ali oni smatraju izrazito nezdravim kupinova i druga vocna vina koja se kod nas smatraju izuzetno zdravim. Oni to kupuju za manje od dolara po litru i time kako kazu malo po malo unistavaju svoje zdravlje. Ja za ovo vreme dok sam ovde jos nisam video da neko, bio zensko ili musko, odbija da pije alkoholna pica u bilo koje doba dana.
2) Jezik.
Meni je prosto neverovatno sto to navode kao problem, a narocito sto ga rangiraju tako visoko. Kao sto svi znamo, belorusija ima beloruski jezik. Problem je sto tim jezikom govori 5% stanovnistva svakodnevno, a ne vise od 25% ga uopste razume. 95% ljudi koristi ruski jezik u svakodnevnoj komunikaciji. Niko im naravno ne brani da koriste koji hoce jezik, ali oni su u nekom fazonu "drzava d'uradi nesto" u smislu da ih natera da govore beloruskim jezikom :D U fazonu su "necemo da gubimo nacionalni identitet" a kad im je Lukasenko otvorio skole na beloruskom, morao je uskoro da ih zatvori jer niko tamo nije hteo da salje decu.
3) Politika.
Ne svidja im se sto im gde god bi da odu treba viza, a o tom ne treba trositi reci jer svi znamo kakvo to drndanje zna da bude. Neko lako dobija vize na godinu dana i samo ih produzava, a neko iz ko zna kojih razloga uopste ne moze da dobije nijednu. Licno saosecam sa takvima jer meni za 7 godina dok su nam trebale vize nije odobrena nijedna viza, odbijen sam desetak puta i nikada mi niko nije rekao zasto. I uopste su u fazonu - nikom nista lose ne radimo, zasto imamo tako losu reputaciju.
4) Usporavanje privrede.
Sve sto sam gore napisao da je izgradjeno sjajno i bajno je lepo, ali sa druge strane sama rec IZGRADJENO odnosi se na proslo vreme, a ne na nastavak istog ternda razvoja u buducnosti. Jeste da ce Srbiji trebati barem 100 godina da izgradi to sto Belorusija vec ima, ali sam osecaj da su se zaustavili i da tapkaju u mestu im nije prijatan. Oni su navikli da se svake godine izgradi toliko toga novog i da zivot vremenom postaje sve bolji i bolji, a sada se nekako doslo u situaciju da se razvoj zaustavi, ako ne i vradi u rikverc. Prodavnice su im pune zapadne robe, a zapad od njih nista nece da uzme kao da je sugavo i to nije pitanje kvaliteta vec politike. Sa druge strane, pouceni iskustvima Ukrajine, SFRJ i drugih nisu neki evrofanatici, nemaju stav da zapad donosi nesto bolje. Ipak, oni ekonomske krize shvataju kao nesto sto nailazi i prolazi, pa otuda ovaj problem tek na cetvrtom mestu, iza drugih koji su manje znacajni ali se smatraju stalnim problemima za koje se resenje ne moze ili nece iznaci.
5) Buducnost nacije.
Ovo u smislu radjanja dece. Kazu da se nekim demografskim cudom kod njih radja mnogo vise devojcica nego decaka. Potom, visestruko vise mladih devojaka zavrsi vise skole, fakultete, magistrature, doktorate i preseli se u Minsk. Na sve to, od ono malo muskaraca sto imaju, polovina su teski alkoholicari koji nisu za brak i porodicu. Od te polovine koja preostaje, opet najveci deo nastoji da juri sojke umesto da se zeni i stvara porodicu. Pricao sam sa nekoliko devojaka kojima su najbolje godine za radjanje dece vec prosle i odgovor je uvek isti - pored mnogo truda, zelje i volje nisu uspele da nadjem ni decka ni muza. Nestupanje u brak znaci neradjanje dece, sto znaci starenje nacije, sto znaci neresive probleme za ekonomiju u buducnosti, koja ni sad nije bog zna kakva.
6) Diktatura.
Vrlo nisko na listi problema. Taj problem imas jedino ako zelis da budes opozicioni politicar, novinar koji podrzava opoziciju, kriminalac ili iz bilo kog razloga nameravas da krsis zakon. Preostalih 99% ljudi je dozivelo diktaturu tako sto im je naredjeno da dobrovoljno daju jednu dnevnicu za izgradnju biblioteke i to je to, prosecan savremen covek koji radi, jede, spava, pije, druzi se sa prijateljima, putuje negde kad ima para i slicno, takav nema nikakvih dodirnih tacaka sa diktaturom. Da li diktaturu treba pisati pod navodnicima ili bez navodnika u to sad ne ulazim, vec se drzim ocene da li je politika kakvu imaju dobra ili losa za prosecnog coveka.
|