Već sam negde napiso da meso spremljeno na rešetci iznad gasa ili struje ne podrazmevam pod "roštilj".
Ni ja , ali je sve teze u restoranima i urbanim sredinama naci na cumuru
S tim u vezi , navika je cudo , recimo s godinama sam navikao da se smesa za cevape (kod nas ) pravi mesano svinjsko-junece i kad sam
skoro bio u prilici da probam nadaleko cuvene Pazarske cevape kod Jonuza https://youtu.be/84twj8ImrtA nisu mi se svideli .
Sad ce neki da skoce , kako ne znam nista ali meni brate nije to to , ovi juneci mi dodju nesto gnjecavi ?
Znam da se za pravi cevap koristi samo junetina i ranije sam jeo Sarajevski ( bas carsija , ) Travnicki , u Skoplju ( bit pazar ) pa eto i Pazarski ali
mi ne leze
Nego , mi se raspricasmo a pokretaca teme ( Living . . . . ) kojeg smo povadili iz kazamata nigde nema ?
[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 30.09.2017. u 20:38 GMT+1]
zašto bogati ne uživaju u bogatstvu i jelu i piću nego odmah pokušavaju da naprave
Znam da se za pravi cevap koristi samo junetina i ranije sam jeo Sarajevski ( bas carsija , ) Travnicki , u Skoplju ( bit pazar ) pa eto i Pazarski ali
Stavljaju nekoliko vrsta mesa. Za junetinu i ovčetinu sam siguran jer osetim, a mislim da neki stave i samo malo jagnjetine . Mada svi čuvaju recept i neće da kažu. Npr. lod Cice mi se ćevapi nikako ne svidjaju jer se mnogo oseti miris i ukus ovčetine.
Prava kombinacija je da je meso sveže i miks junetine, sa jako malo ovčetine i sasvim malo jagnjetine. Ja npr. nikako ne volim kada osetim miris svinjetine ili ovčetine.
Za to jagnje na kleftiko nacin nemam baš mnogo hvale. Mislim da je više izvikano i deluje lepo na oko neko što je stvarno dobro. Možda bi bilo dobro kad bi se sprmalo kako treba (zakopavanjem u zemlju i kuvanjem pola dana).
Probao sam da spremim dva puta na taj način i nisma baš zadovoljna rezultatom. Ni da pridje saču. Ili onome koje keva spremi u šerpi, posoli dobro, pa zapeče u rerni da se lepi onako za prste. Uf ! Što je to dobro. Jaretina čak bolje ispadne od jagnjetine.
Ebem ti život i privatnost na inernetu! Juče sam na YouTube gledao kako se pravi taj dimljeni američki roštilj, danas mi na FB stoji reklama za neka creva za kulene i kobasice.
Mislim znam kako to funkcioniše, nije taj vid agresivnog marketinaga ništa novo nego bre iznervira te ponekad i natera te da se zapitaš koliko daleko mogu da idu. Da li neko može legalno da spreči Google da proda sve što zna o tebi?
O vrtoglavom rezvoju mobilne telefonije da i ne govorim. Dok se neke tehnologije gotovo nisu promenile od 1990. telefoni so otišli mnogo dalje nego što je bilo ko i zamišljao u osamdesetim. Ljudi finansiraju razvoj aparata za praćenje, špijuniranje i prikupljanje privatnih podataka o njima samima.
Zapitam se da li je takav razvoj mobilnih telefona stvarno inciran tržištem ili je malo potpomognuto nekim drugim interesima. I dokle to ide? dali postoji neka tačka u vremenu kada će razvoj tih glupih aparata da uspori i stane ili će da nastavi da se razvija ovim tempom tok nam ga svima ne inegršu u guzicu.
Izlazi lekar iz ordinacije u čekaonicu, a tamo milion ljudi. Kaže on, vi sa pečenjem sačekajte, ostali sutra. Ulazi deda u ordinaciju, doktor ga pita, pa gde je pečenje? Doktore, peče me kad mokrim.
Ja sam cuo taj u malo drugacijoj verziji.
U punoj cekaonici neki pirocanac povice doktore doktore jel mozemo mi da udjemo dosli smo s'pecenje?
Ooo pecenje, ajde udjite vi. Kad su usli doktor pita dobro i...gde je pecenje?
mi se raspricasmo a pokretaca teme ( Living . . . . ) kojeg smo povadili iz kazamata nigde nema ?
Sad ste i mene "navukli na jagnje" na kleftiko nacin.
To obavezno mora da probam, . . . . . . . . . . .
Citat:
Nego vidi ti za taj roštilj i slikaj nam to janjetinu . . . . . . .
Sad izvadih iz rerene , i za prvi put ne izgleda lose . . . . . . . sin ne moze da ceka ( na mene ) odma povadio u tanjir da mu se ladi . . .
a sto se tice rostilja , resena dilema . . .
imalo je prostora za jos nize ali nisam hteo da se raspitujem dalje ( kupovina odlozena za prolece , pa da covek ne kaze sta se pogadjas kad ne kupujes ? )
Citat:
PS:Upravo mecem 10kom lepog, prošaranog vrata u plitku tepsiju
pa zacina na 100 nacina, pa pod foliju i krk u rernu na laganu vatru :)
Ako nisam zakasnio , zadnjih 4 min pocepaj foliju i ukljuci rostilj (na gorenje sporetima poseban gornji grejac ) ako hoces da krompiri porumene
[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 01.10.2017. u 15:20 GMT+1]
zašto bogati ne uživaju u bogatstvu i jelu i piću nego odmah pokušavaju da naprave
eeestablishment jagnje izgleda super. Gotovo da mogo da ga omirišem.
Roštilj znači 3000 taj manji. To je moguće mada je i to dosta jeftino. Da li si gledao jel su rešetke od punog gvoždja ili od šupljih cevi?
Nego sad ne znam dal je motor od 220V DC ili AC . Ja prvo pomislio Gile priča nešto o ražnju na el. pogon.
Citat:
Living Light:
Dušane,
Mislim da tu treba MAJSTOR, a ne ja iLi ti,
naravno da nece da o'ma iz momenta, iz jednog pokusaja.
Napravis 5-6 puta, pa se malo uhodas,
pa svaki sledeci put je bolji i bolji
Ima i toga. Priznajem da mi vizualno nije izgledalo kao kod tog lika sa YouTube a i eeestablishmentski izgleda mnogo bolje. Moje se nekako obarilo samo. Nije dobilo ni tu lepu crvenu boju ni koricu.
Roštilj znači 3000 taj manji. To je moguće mada je i to dosta jeftino. Da li si gledao jel su rešetke od punog gvoždja ili od šupljih cevi?
pun materijal
Citat:
a i eeestablishmentski izgleda mnogo bolje. Moje se nekako obarilo samo. Nije dobilo ni tu lepu crvenu boju ni koricu.
obavezno zadnjih nekoliko minuta kao sto sam pomenuo , skines foliju ili poklopac ako je vatrostalna posuda u pitanju i ukljucis rostilj ( u gornjoj zoni
kod gorenje sporeta su 2 grejaca , obican ( dodje nekako u odliku kvadrata ) i za rostilj ( sav je talasast )
zašto bogati ne uživaju u bogatstvu i jelu i piću nego odmah pokušavaju da naprave
Tema je počela sa lopovlukom , pa su počeli da se vrte prasići , pojavluju svadbarski i ostali kupusi pa onda domaće đakonije , pijane švabice sa kriglama bavarskog piva , vašari po svim ćoškovima sveta da bi na red došli roštilji od starih gasnih auto boca . Sasvim na drugu stranu od teme . Srećom , neko se vratio direkt na početak teme potpuno nesvesno . Poče priča o jagnjetu na grčki kleftiko način .
Evo nove grčke verzije jagnjeta na kleftiko , ili κλεφτικο αρνί :
Izvorno se κλεφτικο αρνί pravilo otprilike ovako , najčešće uvaljano u blato .
Sada dolazimo na početak teme , lopovluk . Grčki naziv kleftiko (κλεφτικο) ima koren u reči κλεφτη što znači - lopov .
Prema tome ukradeno jagnje ili lopovsko jagnje ! Jagnje sa kaže inače αρνί .
Grci , da budem pošten imaju još neka tumačenja za naziv , ali je meni ovo najlepše .
Uostalom , kod nas je standardni izraz : ala sam ga klepio po ušima .
Kome snaga argumenta leži u brisanju, tragovi mu nečoveštvom smrde.