Citat:
Boki48:
Hvala puno,
Ideja mi je da napravim metalnu kutiju na kojoj će stajati kotao. U tu kutiju bi postavio gorionik sa pepeljarom.
Mislim da bi u tom slučaju toplota iz gorionika bila bolje iskorišćena jer bi je preuzimali i donji delovi glidova.
Ima li neko iskustva sa ovakvim ,,prepravkama" i da li je to bespotrebno?
To sam ja pravio ali imam izvirujuci gorionik .Gore mozes da regulises koliko hoces da ti izlazi na dimnjak . Ja imam dvije pumpe ali moze i sa jednom za one sto nece puno da ulazu u kotlovnicu .
Ako imas mail posalji na pp da ti posaljem sliku.
Dali donosi sta ili je bespotrebno nebi mogao bas reci jer sam puno toga nakitio pa bas ne znam od kud sam sta dobio i koliko. Radio sam na smanjenju temp polaza i na dimnim gasovima .Odklananju prasine sto gorionik podigne kad sagorijeva. Kod mene polaz ide izmedju 45 i 50 i nekako drzi na 24 sa manjim oscilacijama.
Imam i mesni sa digitalnom kontrolom ali vidim sad da mi nije ni trebo jer je temperatura tako ili 45 ili 50 a sobni pegla.
Jednom mi poplava sve to unistila od tehnike pa je radilo mehanicki.Mesni rucno podesim na 45 i sobni gasi pumpu ili gorionik .Cini mi se da je isti efekat kao i sa digitalnim regulisanjem polaza.
Najvise se gubi dizanjem hladne vode u kotlu i sistemu .I grijanje sa visokim polazom. Kotao mora d
a bude sa vecom temp od radijatorske da bi imao kapitazu .Meni je na 70 .Tako mi nekako namanje izlazi na dimnjak.Negdje oko 100-120 c