Citat:
Beeth:
Ceo post, ništa nije u redu što si napisao. U računici ti uvek fale najprostiji, najpoznatiji i podaci koji su konstante.
- Ne koristim opremu vrednosti 4000e a i to nema nikakve veze sa potrošnjom.
Kotao, spremnik topline od 500 litara, zaštita kotla VTC, regulacija prema radijatorima, cijevi, rad samo kotlovnica, više od onoga što sam napisao po cijenama kod tebe i kod mene.
Ako nije tako onda napišeš ili prikačiš račun i to je dokaz, ja napišem drugačije od onoga što pretpostavljam i što mogu provjeriti. Moguće da si imao popuste pa te tako košta manje, to su detalji koje nisi naveo.
Citat:
Ima veze sa isplativošću koja je, u mom slučaju, a posmatrajući korisnike bez izolacije, sa predimenzionisanim kotlovima koje startuju sobnim termostatima, 3-4 godina. Meni je ovo treća sezona, štedim 4 tone peleta za sezonu sigurno pa onda preračunaj.
Priča, to neću komentirati.
Citat:
- Prosečna cena struje me ne zanima, trošim samo jeftinu za grejanje. Da proveriš koja je cena kW u noćnoj tarifi u plavoj zoni (u crvenu ne ulazim) ne treba ti pomoć, taj podatak je svima dostupan.
Nisi napisao da koristiš jeftinu struju, ako je tako onda je moja računica povoljna za tebe, po tome treba 20 godina za isplativost investicije.
Citat:
- 0.9kW koji su bili predmet rasprave je neki minimum potrošnje mojih objekata (merio sam i 0.6kW u toplijim danima) ali nije ni važno.
Tvoj kotao kod potpale peleta troši 400 W, bojler od 100 litara troši 2 kW na sat, treba 3 sata da zagrije 100 litara vode na 65°C.
Grijati 150 m2 s 22 kW je moguće, po tvom opisu tvoje kuće i svega ostalog nemoguće.
Citat:
I da je 1kW minimum, maksimum ne može biti 50% više kao što ti pišeš (ja i ne znam odakle ti takvi podaci).
Pišeš u vrijeme dnevnih vanjskih temperatura od 7-10°C i noćnih oko 2°C, to i vrijeme kada je 24 sata temperatura -15°C i više je tih 50% koje budeš trošio više, to uz uvjet da imaš dobro izvedeno grijanje, bio je komentar od Goranto da će mu trebati 20 kWh za takvo vrijeme i da sada treba 9 kWh. To je povećanje od 100%.
Citat:
Ako baš želiš da računaš ali prvo uključi logiku pa izvoli: u prelaznom periodu i visokim spoljnim temperaturama pelet ne koristim. Grejem se vodom koju sam zagrejao noću. Potrošnja noćne struje se kreće od 23-24kW pa sve do 47kW. Kada tih 500l vode ne bude dovoljno za ceo dan startuje pelet.
500 litara vode razlike 45°C ( 35-80 ) je 26 kWh toplinske energije koju možeš iskoristiti, pošto je voda u spremniku na 80°C, zrak oko spremnika 25-30°C imaš gubitke koji nisu mali i ne mogu se jednostavno izračunati.
Citat:
On radi dok ne nafiluje bafer (popi neki lek za pritisak) na 85c.
To je već provokacija, tvoja kultura. Spremnik na 85°C sadrži 29 kWh toplinske energije, gubitak hlađenjem je veći pa je moguće iskoristiti oko 25 kWh.
Citat:
Onda, logično je, noću potroši manje struje jer u baferu ostane tople vode od peleta. To je stanje sve do nekih temperatura do -7. Kada još zagudi onda se pelet uključi dnevno i dva puta ali to je samo par dana u sezoni. Prostom računicom dobiješ: grejanje bafera noću u proseku oko 35kW, jedno startovanje peleta dnevno oko 10kg peleta.
Za tih 35 kW kako pišeš, to je snaga nečega, nije kWh koji možeš iskoristi kao toplinsku energiju napiši formulu.
Citat:
To važi za veći deo zime, sve osim prelaznog perioda. Ja sam došao do zaključka da mi je prosek potrošene energije dnevno za celu sezonu oko 70kW dnevno što se uklapa i sa potrošenim peletom i strujom za grejanje.
Zaključak nema veze s onim o čemu raspravljamo, može biti tako, to ne sporim.
Citat:
- A što se tiče protoka, delta T i ostalog što si napisao - tu nemam komentar. Delta T 15 na 32c polaza? Promakle su ti neke osnovne stvari a često logiku zanemariš zbog matematike. Kako tvoje znanje govori, pustim polaz 32c sa 300l protoka kroz moje kuće - vrati mi se 17c povrata, to li je matematika? Nemoj, molim te, takve izjave nisu pogodne za forum, čitaju ljudi, koriste savete.
Temperatura vode može biti ista i za protok od 300 litara i za protok od 1500 litara. Razlika je u tome što i proizvodnja mora nadoknaditi potrošnju koja nije ista na 300 i 1500 litara protok.
Jednostavno napiši kako s 5 litara koje proizvedeš možeš održavati radijatore koji su na udaljenosti od spremnika od 15 do 20 metara, možeš ih imati 5 ili 10 svejedno. Ako je razlika samo 2,5°C kako si naveo tada je ono što je ušlo u radijator i izašlo iz radijatora, kada će posljednji radijator dobiti tih 5 litara koje proizvodiš za 1 minutu.
Kod mene je na prvom mjestu logika, nakon toga matematika i znanje koje stječem stalno, u poslu sam tek 45 godina.
Citat:
- I poslednje, izolacija i puna cigla. Iz tvog odgovora se vidi da nemaš, ili imaš slabu ili nikakvu izolaciju.
Samo na sjevernoj strani, to ima smisla zbog utjecaja hladnog sjevernog vjetra, za ostali dio bi trebala investicija koja se ne može nikada isplatiti.
Najgori materijal od kojeg možeš napraviti kuću, kod mene je blok cigla koja unutar sebe ima zračni prostor koji je izolator, kod tebe treba izolacija, kod mene manje potrebna.
Citat:
Pa poznato je da svako telo akumulira toplotu. I poznato je da tela veće mase i gustine imaju veću sposobnost akumulacije.
Za takvo preuzimanje treba izvor toplinske energije, kao što je sunce koje si izolacijom spriječio da djeluje pozitivno na tvoju kuću. Za život je potrebno sunce. O nekom prijenosu topline unutar zidova od tvojih radijatora u koje šalješ toplu vodu od 32-40°C nema mogućnosti nikakve akumulacije, otvori sve prozore na 0°C samo 10 minuta, izmjeri temperaturu prije otvaranja i nakon zatvaranja, isključi grijanje i čekaj 10 minuta, napiši koliko je porasla temperatura u prostoru nakon zatvaranja prozora. Po tome možeš zaključiti da li imaš ili nemaš akumulaciju u zidovima. Ako objaviš podatke možemo to prikazati i formulom.
Citat:
Ne čitaj po netu, otvori termoakumulacionu peć pa vidi šta ona koristi da noću akumulira energiju i lagano je otpušta danju.
O grijanju ne čitam da bi naučio, pišem članke koje čitaju drugi, čitam ono što želim naučiti ili dobiti novo znanje o tome.
Citat:
Sve što pišem - pišem na osnovu iskustva i iz prakse.
Ako je tako onda savjetujem da učiš i da nakon nekog vremena možeš znati o čemu pišem, po ovome kako odgovaraš nemaš znanja o grijanju.
Citat:
Nemam nameru da raspravljam sa kolegama koji svoje tvrdnje u praksi nisu ni dokazali.
Iskreno sam se nadao da će kolege koji su bile učesnici u raspravi s tobom odgovoriti na pitanja koje sam postavio, izostali su odgovori, sve se svodi na priče.
Citat:
Najbučniji na forumu nemaju izolaciju i lopataju ugalj.
Svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje, to kad napišeš "lopataju ugalj" je uvreda što je opet tvoj način koji ne priliči vremenu u kojem živimo. Ugljen je gorivo koje je već prisutno milijunima godina i nikada se neće prestati koristiti u različite svrhe. Zemlja na kojoj živimo ne uništava se djelovanjem ljudi ili korištenjem ugljena, prirodan proces u kojem smo mali djelić i ne možemo utjecati na to što će biti s nama i ostalim djelom svemira.
Citat:
Na forumu su jedno - u stvarnosti drugo. To svi ovde znamo i ne treba mnogo vremena da se to vidi i dokaže.
Pre nego nešto iznesete (da ne kažem "lupite") vezano za izolaciju - prvo je postavite, proverite pa tek onda napišite. Važi i za sve ostalo.
Ti si odlučio za sebe, to je u redu. Zašto nije tvoj otac, djed ili oni prije njih odlučili tako, živjeli su u skladu s vremenom u kojem su živjeli, što je tebi donijela investicija od uštede koju ćeš tek za 20 godina isplatiti, do tada isto trebaš održavati, kako si pročitao da je to dobro, tako možeš sutra pročitati da je to ustvari doprinijelo klimatskim promjenama i da se sve mora ukloniti. Da li si se ikada zapitao gdje završi energije sunca koju sada tvoja kuća ne prima na sebe za neko vrijeme.
To su moja razmišljanja i nikako nije stav struke za sada. Imam pravo ne vjerovati struci, iz iskustva mogu napisati da promjene koje su koštale 150.000,00€ su donijele gubitak u odnosu na stanje prije, ljeti stalno mora raditi klima, zimi potrošnja isti ili čak veća od prije.
Imamo različito iskustvo to može biti tako.