Zdravo svima,
Procitao sam sve moguce teme vezane za grejanje inverter klimama i zakljucio da je za moj stan verovatno najsigurnije ici na varijantu sa Fujitsu klimama.
Stan ima oko 70kvm i nedavno je uradjena spoljna izolacija na zgradi od 10cm. Polovina zidova na stanu su spoljni pa je to, rekao bih, prilicno velika povrsina koja se hladi. Nisam siguran kako se tacno ovo vodi, ali ne bih rekao da podpada pod dobro izolovan stan.
Trenutno u dnevnoj sobi postoji TA peć, a u obe spavaće sobe norveski radijatori koji odgovaraju velicini soba kojima pripadaju (Takodje imamo jedan norveski u garderoberu, ali to je zanemarljivo). U jednoj od spavacih se taj radijator ukljucije eventualno pred spavanje, a u drugoj, decijoj, on vec mora raditi dobar deo dana.
Glavna ideja je da se izbaci TA pec iz dnevne sobe, koja eststski ne zadovoljava nase potrebe, i da se na mesto postojece klime stavi neka inverterska koja ce prvenstveno grejati dnevnu sobu i hodnik i bice jedini izvor toplote za te prostorije.
Moja ideja je da se tu stavi jedna 12KGTA (ili LUCA, mada sumnjam da mogu sada da je nadjem negde na lageru), ali se pitam da li ce to biti dovoljno. Koliko sam shvatio, ukoliko izaberem neku 14-ticu, necu mnogo time dobiti.
Da li bi tu ipak neka 18 trebala da se instalira?
Pretpostavljam da zbog rasporeda prostorija, jedna klima tesko da moze da zagreje dodatno i npr jednu spavacu sobu, i da bih u tom slucaju morao da dodam jos jednu malu 7 ili 9 za jednu od soba. Da li je ovo preporucljivo ili bi bilo bolje odluciti se za multi split sistem. I ako je tako, koja bi bila prednost multi split sistema.
Na kraju, koja bi bila vaša preporuka za resavanja pitanja grejanja u stanu sa ovakvim rasporedom, i da li je moguce napraviti konfiguraciju koja se moze vise isplatiti od TA peći?

Unapred zahvalan
klime koje si spomenuo ce svakako odraditi posao gde si prvobitno zamislio. spavace sobe verovatno nece, zbog rasporeda i nema nekog smisla ici na vecu klimu od KGTA ili LUCA. sto se tice multija, bolje ga je izbeci i ici na singl splitove koliko god je potrebno. em je jeftinije em je pozdanije.+ i komfornije