Mene nervira što se spinuje i prebacuje loptica sa jedne na drugu stranu, a nigde u medijima da vidimo TAČNE procente i jedan reprezentativni primer. Na primer, ako za mesec dana prihodujem 1000 evra preko PayPal ili direktno na račun u banci, KOLIKO treba da platim državi sve ukupno: PIO, zdravstveno, porez, itd. Ko god da diskutuje kao neki predstavnik jedne ili druge strane, frlja se ciframa. Ono što sigurno mogu da tvrdim je da porez trenutno nije 50%, jedino ako računaju da je neto prihod 150%, pa kad im ostane 100% u odnosu na neto, računaju da je državi otišlo 50%, a u stvari je 33%.
Ovaj lik lepo priča sve dok ga voditeljka nije pitala koliki je trenutno porez za frilensere, tu je počeo da zamuckuje, te nešto PEDESET procenata... i KAMATE su velike! Koje KAMATE? Očigledno on ništa nije ni plaćao državi, ili je prijavljivao neke minimalne prihode, pa nema pojma o kolikim brojkama se radi.
Ja da sam nekog meseca prihodovao 2000€ od frilensinga, pa državi dao 700€, sigurno bih zapamtio taj primer. I da sam prihodovao 100€, pa državi od toga dao 50€, i to bih zapamtio, ne bih morao da se frljam i pričam kako nemam tu uz sebe papire sa tačnim brojevima!
Sad se priča o 57%, to možda u odnosu na neto, što znači da je bruto u odnosu na net 157%, odnosno da su ukupno svi porezi i doprinosi oko 36%, što je tek nešto malo više od ukupnih poreza i doprinosa koje plaćaju zaposleni. Pored toga, frilenseri imaju pravo na odbitak od bruto prihoda pre obračuna poreza i doprinosa zbog troškova koje imaju zbog takvog načina poslovanja, i taj odbitak je od 20 do 50%. Dakle, ako sam prihodovao 1000€, mogu od 200 do 500€ da odbijem kao troškove poslovanja (grejanje stana, internet, laptop/desktop, itd.), jedino što država nije baš najpreciznije uredila kako i šta se može smatrati troškovima (da li je to npr. i gorivo za auto, da li mogu da priložim račun za novi TV, jer navodno TV koristim kad pričam sa klijentima preko Skajpa).
Nego, postoji jedan drugi problem, ako ste za mesec dana prihodovali samo 100€, a hoćete da plaćate penziono i zdravstveno, onda ne možete da platite 20-300€, nego morate da platite onoliko koliko je predviđeno za minimalnu platu, pa ispadne da vam država uzme 70€, odnosno da je porez 70%.
Sa druge strane, ni država ne prilazi problemu kako treba, jer samo preti inspekcijama, kontrolama i kaznama.
Umesto da progresivno oporezuju Bajatovića koji mesečno prima 2.000.000 dinara, sad će da se navrzu na nekoga ko mesečno zaradi možda 100 ili 200 evra, ili na nekoga ko zarađuje 2-3000 evra, ali će ako krenu da mu uzimaju trećinu te sume, lepo da spakuje torbu i ode negde gde su porezi manji.
Evo, treba firlenseri da pitaju da li je onaj "baka prase" platio državi porez na prihode od Youtube i KOLIKO je platio?
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.