Citat:
djoka_l:
Zašto postavljaš besmislena pitanja?
Zar nisi čuo da ne postoje besmislena pitanja, samo besmisleni odgovori.. ? :)
Citat:
Da li je veći baja onaj milioner koji ima milion novčanica od 1 dolar ili onaj koji ima 10 hiljada od 100 dolara?
Isti su, ali moje pitanje nije bilo u tom smislu, nego više da li je bolje izaći iz kuće sa buđelarom punim sitnih apoena, ili sa dve - tri krupne novčanice, to je i dalje isto dok se ne ispostavi da ideš na svadbu, ili u kupovinu auta, baje su iste, ali bi bio manji baja ako krene sa sitnim apoenima u kupovinu auta jer bi mu trebao ceo šleper, slično bio bi manji sa dve tri krupne novčanice na svadbi jer bi brzo sve dao na muziku, pa ne bi imao za mladence, konobare, fotografije ..
Citat:
Cena akcije je potpuno nebitna, osim kao faktor koji se koristi da se pomnoži sa brojem akcija.
Bukvalno dva reda niže ti sam pišeš da je cena akcija ipak bitna kad su mali akcionari u pitanju, da ne boldujem.
Citat:
Osim toga, inicijalnu cenu pojedinačne akcije određuje firma koja izlazi na berzu, kasnije kretanje cene akcije diktira ponuda i potražnja na berzi.
Zašto bi se ponuda i potražnja ikad menjale ako je biznis stabilan i višedecenijski?
Citat:
Inicijalna cena je "vrednost apoena". Ima puno razloga da inicijalna cena bude mala, recimo 10 ili 100 jedinica.
Ako si ti mali akcionar i kupuješ akcije kao vid štednje, možda nemaš 1000 dolara da kupiš akciju od 1000 dolara, nego si uštedeo 500 dolara, pa možeš da kupiš 50 akcija koje pojedinačno vrede po 10 dolara.
Za velike investitore je potpuno nebitno koliko košta pojedinačna akcija, ali je za male bitno.
Bukvalno par redova iznad ti sam pišeš da je cena akcija totalno nebitna, osim da se pomnoži sa brojem akcija, tako da dogovori se pa kaži, da li je cena bitna ili nije?
Nemoj da pricas?