Dosta neistina i poluistina navedeno.
Prvo, oib i jmbg nisu jedno te isto,ko to misli je stvarno neuk laik da ne kažem grublju reč.
OIB je samo apgrejdovana,modifikovana verzija JMBG ali nikako nije ista jer da je isto onda bi ga Hrvati zadržali.
Inače i Slovenci i Hrvati su zadržali JMBG ali za internu upotrebu,zvanično je OIB.
Za pola stvari sa OIB ne možeš sto mozes sa JMBG ,ko ne veruje neka proveri sam, pismen je, zašto bih se ja trudio.
Drugo,moj otac je stranac koji se naturalizovao u bivšoj SFRJ,prvo je dobio privremeni boravak, pa stalni boravak i na kraju državljanstvo ,mada ovo zadnje tek nakon što se SFRJ formalno raspala ali mu je republika ,nova drzava,priznala boravisni staz iz SFRJ.
Za strance koji su hteli stalno da se nastane u SFRJ bio je nadležan Savezni Sekretarijat u Beogradu,kasnije SIV na Novom Beogradu.
Procedura je bila teška I morao je dokazati taj stranac da je poslovno sposoban ,da je zaposlen da privređuje ,da plaća porez ,ako ima porodicu sa drzavljaninom SFRJ onda još i lakše.
Stranci koji su hteli privremeno da se nastane u SFRJ, bile su nadležne pokrajine ili republike.
Stranac koji je nekako došao do državljanstva SFRJ je dobijao poseban JMBG,mislim da počinje sa 99 ili neka nula ,sve je to regulisano ustavom iz '74.
Kina ima veoma precizan statistički sistem,ko je živeo tamo zna o čemu pričam i ,zna se šta je cuveni" hukou".
Tamo je policija toliko upletena u običan život građana da ne moze mrav da se preseli negde a da to država ne zna.
Zašto bi Bosna bila kompleksnija?
Oni imaju centralizovanu bazu podataka svih svojih državljana i entiteti ne mislim da imaju puno ingerencije oko građanskih pitanja možda jesu do 2005 ,ali ne posle toga .
Jedini način da se u Srbiji izvede precizan broj koliko ljudi živi je ne da se ide po kućama i da pitaju razne babe i dede i da kažu:"u ovoj kući živi njih pet "a nema nikog već da se sinhronizuju svi podaci iz zdravstva, poreske uprave, školstva možda i mobilnih operatera ,katastra i tako dođe do nekog realnog broja uz marginu greške od 5% što je standard u svim normalnim,sredjenim zemljama.
Beograd jedva da ima 2 miliona ljudi ,Novi Sad Subotica Užice Čačak Zaječar Vranje Kragujevac,Nis, Kraljevo ne mogu da imaju više od 2 miliona skupa.
Ne može me niko ubediti da po svim tim varošicama,selima gde nema više žive duše živi dva ako ne više miliona ljudi,to su priče .
Možda grešim ali mislim da u Kini niko ne ide od kuće do kuće i pita :"Ko tu živi "?
A opet se zna koliko ljudi ima kod njih uz marginu greske manjoj od 0,1%,upravo zbog striktne primene"Hukou".
NISAM TROLL!