Citat:
_AnimA_: ... Sa estetske strane takodje pruzaju vise mogucnosti upotrebom lajsni i pravljenjem zeljene mreze prozorcica unutar jednog, veceg. PVC prozor pruza nekoliko varijanti za otvaranje (i sa strane i gore). Sad...jeste skuplji, ali....mislim da se definitivno isplati.
Pazi sve ovo vazi i za alu bravariju (otvaranja, mreice ...), jedino sto su lajsne kod ALU stolarije malo ruznije (ako preteras sa uglovima to ispada bas ruzno) nego kod PVC. Pa cak i PVC profili mi deluju lepse nego ALU, ali to je nesto sto se stalno menja.
Ono sto stoji jeste da je (ukoliko izuzmemo LB PVC profile) pvc jeftiniji od alu profila.
ALU je dosta laksa od PVC stolarije, pa se cesto koristi za neke vece profile, mada i tu nema nekog pravila.
U biti svaki prodavac ce ti naci razno-razne primere boljeg kvaliteta pvc-a od alu i obrnuto, ali ti je to sve tu negde ako poredis ALU sa termoprekidom i PVC.
DRVO jeste fenomenalan materijal za stolariju ali ...
- ostacemo bez suma
- kvalitetna drvena stolarije je skuplja od PVC ili ALU
- ljudi cesto pribegavajuci dvema izrekama: "prirodno je bolje" i "a jel moze to malo jeftinije majstore", dobijaju katastrofalnu stolariju koja posle par godina se "malo" iskrivi i u dobijaju divnu sumsku atmosferu u prostoriji (zavijanje vetra), a o grejanju da ne govorimo.
najjaci mi je bio argument mog stolara - "Ma ne valja ti ta PVC, to kad stavis onda kuca ne dise" naravno njegovo shvatanje dobre stolarije jeste iskrivljeni drveni prozor pored koga vetar zavij ko lud.
"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"