Citat:
Emil Ranc: Stoga mislim da ću uzeti MS 4000 kao neko trajnije rešenje, mada bih rado probao i Logitech Wave koncept.
Kakva su vaša iskustva?
Evo sa izvjesnim zakasnjenjem, ali mozda pomogne nekom u sadasnjosti ili buducnosti.
Imam MS 4000 i mogu da kazem da su tasteri pravo srajne. Ergonomija tu i tamo, ali sve te ergonomske minorne prednosti su apsolutno dotucene budjavim osjecajem pod prstima.
Zbog toga sam, nakon duze potrage za najboljim rjesenjem i samoprisiljavanja na rad sa MS 4000 i pokusaja ubjedjivanja sebe da je to "to", ipak dosao do suprotnog ubjedjenja da su kvalitetni tasteri najpresudniji za kvalitetan rad i da su vazniji od samog oblika tastature.
Jbes tastaturu kad nikad nisi siguran da li si otkucao ili nisi, te svako slovo moras provjeravati na ekranu i susprezati prste od brzeg kucanja, jer se broj "neotkucanih" tastera povecava sa povecanjem brzine.
Pokusao sam tu "potvrdu kucanja" da prenesem na usi, tako sto sam instalirao kojekakve click-sound programcice koji daju zvucnu potvrdu o pritisnutom tasteru, ali zbog latency-ja ti zvuci najcesce kasne, a i zaguse se pri iole brzem kucanju, pa je i to generalno neupotrebljivo osim ako neko nije izrazito spor kucac.
Ta "nesigurnost" u produkt svog kucanja je izvor najvece napetosti od svega, i osjecaja ukocenosti u saci i prstima, jer se zbog budjavih tastera najcesce lupa po tastaturi jace nego sto je potrebno (zbog onih 2-3 koja se ne otkucaju lupa se i po onih 97-98 koji bi se otkucali i sa upola manjom snagom).
Onda sam odlucio da nabavim tastaturu sa mehanickim klikom i rad sa njom je 5 klasa bolji nego sa bilo kojom gumenjarkom na kojoj sam dosada radio, bez obzira na oblik.
To je neka Cherry sa MX-Blue tasterima (mehanicki klik koji se osjeca pod prstima, a i zvucni klik koji se cuje. Ima i onih koji se ne cuju, za ove sto imaju nekog u blizini kome bi zvuk cukanja smetao).
Sto se tice tog "ergonomskog oblika", ja drzim sake na tastaturi pod istim uglom pod kojim mi se i podlaktice pruzaju ka tastaturi (dakle malo "ukoso" od onog sto bi bio skolski polozaj) tako da nemam taj pritiskak u zglobovima, a to mi nesto ne utice na performanse kucanja.
Kucam inace "na slepo" 60-80 WPM, a tu brzinu sam postigao prije x godina nakon sto sam se nekoliko dana igrao sa nekim malim programcicem po imenu "Typing Quick & Easy", i od tada nikad vise nisam vjezbao, pa sam na toj brzini ostao do danas.
Inace, po misljenju vecine populacije koja se razumije u kucanje, kazu da je cuvena
IBM Model M tastatura iz 80-tih i dan danas apsolutno bez konkurencije. Ako negdje naletite na neki praistorijski krs od racunara - pogledajte da pored njega nije i taj dragulj od tastature.
Inace, izgleda da je licencu za tu tehnologiju (buckling spring) kupila od IBM-a neka firma Unicomp, pa oni sad proizvode danasnje verzije toga.
Link:
http://www.pckeyboard.com/
Pozdrav!