Pozdrav,
Kako sam obecao,evo uporednih racuna (decembar) za grejanje svima koje zanima:
-kuca sa grejanjem(non-stop 21`C) na gas,dodatno izolovana(5cm stiropor),80kvm,prizemna,dobra stolarija, racun za gas 10000din + 2000din struja(standardni potrosaci)
-stan sa grejanjem(dnevna 22`C - nocna 20`C) na trofazni el. kotao,dodatno izolovan(5cm stiropor),II sprat,PVC stolarija,75kvm racun za struju oko 19600din (2120kwh skupe i 384kwh jeftine),od toga treba odbiti 1500-2000din(standardni potrosaci)
-Stan sa kombinovanim grejanjem(non-stop 21`C) gas-struja,visoko prizemlje,63kvm,bez dodatne izolacije,stolarija dobra,racun za gas 7400din + struja 820din(jeftina) + 2000din(standardni potrosaci)
Zakljucke izvucite sami,ja ne mogu da se otmem utisku koji sam stekao jos pre dva meseca,a to je,da sam se upravo ovoga i plasio,u vezi grejanja na el.kotao.
Za oktobar i novembar,svima su nam racuni bili ujednaceni(pogledajte ranije postove),ali sa znatnim padom temperature,stvari se skroz menjaju.
Moje misljenje je,da zakljucno sa plavom zonom grejanja(do 1600kw) grejanje na el.kotao i te kako ima smisla.Medjutim,sa ulaskom u crvenu zonu,sve dobro pada u vodu.
Moj zakljucak je,za blage zime (0`-7`C) isplati se grejati na el.kotao,u suprotnom,seci usi,krpi d..e!
Kombinacija se pokazala kao odlicno resenje,el.kotao radi samo po jeftinoj struji,a kad je skupa radi gas.
Svi dosadasnji ucesnici u diskusiji koji imaju pozitivna iskustva sa el.kotlom,primetio sam,greju se na monofazne el.kotlove.Upravo taj kotao daje odlicne rezultate grejanja(po njima) a vise se ne proizvodi,dok toliko hvaljeni trofazni i nije se bas pokazao.
Ja sam laik,ali da tu nesto ne stima i malom detetu je jasno.Sta je po sredi ne znam,ali verujem da ce ljudi od struke pokusati da daju odgovor na ove nejasnoce.
bolje biti bogat,no ne biti