Tehnicka sustina je da struja prolazi kroz fluid izmedju naelektrisanih elektroda. Namerno sam rekao "fluid" jer to ne moze biti obicna voda, mora biti voda obogacena jonima (valda), a u tome je mozda i najveca mana pomenutog grejaca...
Nije naime to tek onako stavljeno u bas ruske (atomske) podmornice; nije u pitanju epitet "atomska" vec je sutina u "podmornica": iste veoma lako menjaju fluid kada se "istrosi" zbog stalnog uticaja el. struje... Sto ce reci da to isto treba raditi i u kucnim uslovima: jednom godisnje makar, pre grejne sezone, treba "zasoliti" vodu u grejnim instalacijama necim sto ce joj dati one jone, cuo sam da za to moze da posluzi i obicna soda-bikarbona...
E sad', to i ne bi bio neki problem (sem placanja tog servisa nekakvom majstoru), ako bi se isto desavalo samo jednom godisnje, ali sam takodje cuo da se, zavisno od tehnickih uslova ugradnje (valda mala kolicina grejnog fluida), potreba za tim moze desiti i u sred grejne sezone! Verovatno to i nije neki problem obzirom na verovatnu brzinu odradjivanja, ali jeste problem u smislu dodatnog cimanja koga nema kada se radi sa obicnim termogenim grejacem na el. struju. Dodatni minus je i to sto pad broja jona nije naravno trenutan vec posetpen, sto se sigurno ocituje u sve slabijem i slabijem grejanju kako koncentracija istih opada. Ali postoji i jedna pozitivna osobina, ne mnogo vazna: nemogucnost grejaca pregori, kao u slucaju onog klasicnog termogenog.
Postoje ljudi koji su to ugradili u svoje kucne grejne sisteme i tesko da ce se naci neki koji to bas nesto mnogo kudi; vreovatno je vise onih koji hvale. Koliko znam, postoji i mogucnost ugradnje vise takvih grejaca u (valda) paralelnu formaciju ako je inastalacija veca.
Covek koji je to prodavao je tip iz 63 bloka na NB. Spravu sam imao u ruci, podseca na kocioni cilindar kakvog kamiona, nista impresivno ali verovatno ipak delotvorno... rusi su to smislili :)
postoji samo jedan apsolut u logickoj ravni desavanja/vremena:
SVE je RELATIVNO sem:
- osnovnih konstanti svemira
- logike
...i ove tvrdnje
*
Daniel J. Boorstin: The Discoverers, A History of Man’s Search To Known
Napredak nauke zavisice od covekove spremnosti da poveruje u neverovatno, da prekoraci granicu koju namece zdrav razum.