Koliko se ja secam, te toplotne pumpe su jedine masine kojima je covek uspeo da 'zezne' prirodu.Znam, perpetum mobile nije moguce napraviti, ali u srednjoj skoli smo na nekom primeru(neki zadacic), prikazali da je ona energija koja se ulozi(elektricna) manja od one koja se dobije(grejanjem).Znam da nam je svima bilo cudno.Postojala su neka objasnjenja u vezi svega toga, ali sam zaboravio.Uglavnom, kao sto ste rekli, teoretski(a donekle i prakticno) bi bilo moguce napraviti toplotnu pumpu ako bi koristili frizider pa onaj zadnji deo okrenuli vani a unutrasnji ka prostoriji koju grejemo, naravno ukoliko su vrata od frizidera otvorena
.Uredjaj bi bio mnogo ucinkovitiji ukoliko bi razlika temperatura van i unutra prostorije bila sto veca.Ukoliko negde gresim molim da me ipravite!
Sto se tice teorije obavezno bi bilo procitati neku knjigu iz termodinamike i termotehnike - oblast levokruzni procesi.
I jos nesto.Negde sam cuo za tzv. fenkojler aparate, koji cini mi se, rade na istom ili slicnom principu.Leti greju, zimi hlade.A koriste bas te toplotne pumpe, koje su usput i vraski skupe.Ako neko nesto zna o ovome, neka nesto napise.