Hej gospon Pppooo ja priznajem da sam se prešao prvi puta u računu ali ako baš hoćemo na tačno ovih 22MJ je u stvari 220MJ (7500*4190*7), tako da nije 6kWh već je prava vrijednost 61,1 kWh! Znači tačno, ja bih iz vode vukao svaki sat 2,54kw i + snaga toplinske pumpe ako je iskorištenje 1/4(400%) + 0,84kw = 3,38 kw na izlazu! Nije baš nešto ali za 120 kvadrata kuće s izolacijom od 10cm duplo više snage bi bilo dosta.
Što se tiče protoka standard je ( to sam tek nedavno saznao) 1,5-3 galons per ton per min (1 galon=3,7litara , ton ti je 12000 btu ili 3,52kW)
Znači meni treba 2 ton pa bi to bio protok vode od 12-24 litre u minuti ( ovo gore je za temperaturnu razliku od 5 stupnjeva) i na kraju za 16 satni rad pumpe ispada da je to više vode nego što sam ja zamislio prvi put a to me i brine.
Što se tiče onih 32 metra, ne vučem ja vodu s te dubine jer je to nemoguće, već je od hidrofora do vode 7metara a ostatak cijevi je kompletno u vodi.
Evo cjele priče kada smo bušili bušotinu za hidrofor bilo je bitno naći vodu na što većoj dubini, da bude što kvalitetnija, tako, kada je bušeno "prva voda" je nađena na 7 metara (ova prva ovisi o vodostaju obližnje rijeke i varira od 1m do 9m kada je suša ) na 22 druga i na 32 treća i tokom cjele godine ima 14 celzija. Fora je da su ova vrela povezana hidrostatski tako da kada prebacujem vodu iz ove bušotine od 32 metra (u stvari 7) u onaj bunar koji je na "prvoj vodi" dubine 9 metara ( zna se desit i da presuši ali to nije bitno jer u njega ću sipat vodu) mislim da će po principu spojenih posuda u bunaru biti prisutan podtlak koji će sisati vodu i biti skoro izjednačen s podtlakom u ovoj 32 metarskoj bušotini. Tj mislim da nebi trebalo biti više od 100W.
Mene jedino muči ako u slučaju dali ću preopteretiti bušotinu ako budem crpio više od 10 000 litara dnevno.
Kažem bunar je 2 metra horizontalno od bušotine i u njega ću sipati vodu, muči me to dali će ova voda dovoljno curiti od bunara prema bušotini tamo duboko u zemlji?
Moram reći da sam neki dan pustio da cjeli dan i noć voda teče iz hidrofora u bunar i to je bilo oko 8000 hiljada litara i nije bilo nikakvih ploblema, ali što poslije 5 dana 10 , 100 ????
Nalazim se na ravničarskom zemljištu 1400m od rijeke Save na nadmorskoj 83m. Eto ako ima nekakav geodeta da me usmjeri ili imate nekakav prijedlog pišite!!
Gledaj PPPOOO i ja do nedavno nisam vjeraovao da postoje strojevi koji imaju iskorištenje veće od "makar" 95% ali doista toplinske pumpe imaju u prosjeku kod pumpi vazduh-voda 200% na -18 celzija vanjske temp. do 450-500% kod pumpi voda-voda u sistemu podnog centralnog grijanja.
Pozdrav !
I svakako obavezno štivo
http://www.majstor.hr/teme/200...inskepumpe/toplinskepumpe.html ili google -open loop heat pump-
i još
http://geoexchange.org/about/movie.htm